Inga grundlagsskyddade kollektivavtal i Michigan
Det amerikanska facket satsade rekordsummor för att få igenom en lag i Michigan som skulle ge facket rätt att sluta kollektivavtal. Men förslaget som det röstades om samtidigt som presidentvalet fick avslag.
Striden i Michigan har blivit en facklig symbolfråga i USA.
Samma dag som landet valde en ny president röstade invånarna i delstaten Michigan om flera nya lagförslag. Ett av dem, proposal 2, handlade om att skriva in rätten att teckna kollektivavtal i delstatens konstitution.
Kampanjen för och emot förslaget var massiv och enligt Reuters satsades sammanlagt över 300 miljoner kronor i kampanjer för att övertyga väljarna om att just deras ståndpunkt var den rätta. Enligt en uppgift i New York Times uppgick den fackliga satsningen till över 200 miljoner kronor.
Den fackliga förhoppningen var att en lag i Michigan där den fackliga organisationsgraden är en av USA:s högsta – drygt 18 procent av de offentliganställda är med i ett fack – skulle göra det lättare att organisera även i andra delstater.
I grannstaten Wisconsin kortslöt republikanerna den fackliga förhandlingsrätten för offentliganställda genom att anta en lag som gjorde det möjligt att sänka löner och försämra villkor med hänvisning till den dåliga offentliga ekonomin.
Facket hoppades att en vinst i Michigan skulle stärka kollektivavtalets roll på den amerikanska arbetsmarknaden men 58 procent av väljarna röstade emot förslaget.