Svenska arbetsplatser tillhör de som omorganiseras mest. I krisländerna Spanien och Bulgarien är större förändringar mer ovanligt, enligt en rapport från EU:s forskning Eurofound.

Sverige ligger i topp då det kommer till stora omorganiseringar av arbetsplatser. Det visar en studie från Eurofound som tillfrågat 27 000 personer i EU-länderna om arbetsförhållanden.

– Finland, Sverige och Danmark utmärker sig, säger forskningschefen Donald Storrie.

Där uppger sex av tio att de varit med om en större omorganisation på arbetsplatsen de senaste tre åren. EU genomsnittet ligger på fyra av tio.

Flera krisländer, som Bulgarien, Spanien och Grekland, hamnar längst ned på omorganiseringslistan. Där uppger endast tre av tio att det varit med om en större förändring av arbetsplatserna.

Enligt Donald Storrie är resultatet förväntat eftersom de nordiska länderna präglas av en snabb strukturomvandling.

Eurofound har också undersökt hur EU:s arbetsmarknad förändrats mellan 2008 och 2012. Deras resultat visar på stora skillnader i hur krisen slagit mot olika länder och olika branscher. 
Irland har till exempel drabbats hårt. I dag har landet 16 procent färre jobb än innan krisen 2008.

Andra länder har det gått betydligt bättre för och har sett sin arbetsmarknad växa. 
I Tyskland, Österrike, Polen och Luxemburg har haft en jobbtillväxt med cirka 1 procent under samma period.

Studien visar också att byggsektorn som är krisens stora jobbförlorare.

– De har 17 procent färre anställda än innan krisen, säger Donald Storrie.

Därefter kommer tillverkningsindustrin följt av jord-, skogsbruk, fiske. De har tappat 11 respektive 6 procent av jobben.
Ett annat mönster som tydligt framträder är att sjuka, lågutbildade och de som tillhör en etnisk minoritet har det extra tufft. Det är dessa grupper som löper störst risk att bli av med jobbet.

– Och det är dessutom dessa som har det svårast att hitta ett nytt arbete, säger Donald Storrie.