Foto: Andreas H Nilsson, ­Henrik Montgomery, Bertil Enevåg Ericson, Björn Larsson Rosvall, Anders Wiklund, Robin Haldert, Jonas Ekströmer, Janerik Henriksson

Karl-Petter Thorwaldsson reagerar på förslagen från Kjell Östberg, Rebecka Bohlin, Anna Palmér, Jonas Milton, Olle Sahlström, Per-Olof Edin och Adrienne Sörbom.

 

I Inblicks artikelserie ”LO:s framtid – vinna eller försvinna” har de intervjuade fått framföra råd till LO:s nya ledning. Här bemöter Karl-Petter Thorwaldsson några av dem:

 

”Ta vara på enga­ge­mang­et hos medlemmarna, till exempel i bemanningsfrågan på Volvo Umeverken.”
Kjell Östberg, forskare på Södertörn

Karl-Petter Thorwaldsson: – Vi ska ta ett större utrymme i samhällsdebatten. Och jag försöker vara tydlig: Jag representerar inget annat än 1,5 miljoner medlemmar.
Men hur ska medlemmarnas egen kraft tas tillvara?
– Det lokala facket måste erbjuda introduktionsutbildning, fackliga uppdrag, politiska uppdrag för dem som är intresserade. Men när det gäller Umeverken är det IF Metalls uppgift.
Måste allt vara så formellt? Kan du inte heja på lite bara?
– Jo visst, det kan jag absolut göra. När vi får höra tokiga saker ringer vi förbunden, ibland tar vi frågor till LO-TCO Rättsskydd eller styrelsen, gör till LO-policy.
– Det tar jäkligt lång tid. Men vi har inte mandat till något annat sätt.

———

”LO:s framtid hänger på att nå de ’osynliga’, dem med sämsta ­arbetsvillkoren.”
Rebecka Bohlin, författare

KPT: – Vi är dåliga på att rekrytera där. LO har alltid hittat och utbildat en arbetar-adel i varje bransch, och gjort dem till ledare. Det måste vi satsa ännu mer på i marginaliserade grupper. Hon har helt rätt, det är en överlevnadsfråga.

En del fackliga säger att de måste prioritera medlemmars arbetsplatser, eftersom de jobbar för medlemmars pengar.

– Jag ger Rebecka Bohlin rätt där, vi kan inte ducka.

———

”­Internationalen och Arbe­tets söner har gammelmorfars språk. Det är starka sånger, men man måste utvecklas också.”
Anna Palmér, ungdomsansvarig och medlemsvärvare, LO-distriktet i Västsverige

KPT: – Det är en ständig fråga. Jag åkte i Pride­paraden i raggarbil och folk sa: Kan du inte göra samma sak på första maj, det är sådan stämning? Men även om tanken lockar så får vi se hur många som går i Pride om 100 år.

– Det är jättesvårt att hitta något som de som varit med länge känner igen sig i och som inte stänger ute nya. Men jag tror vi kan vinna genom att tänka lite annorlunda med unga, vara tillåtande.

———

”­LO måste diskutera framtidens moderna kollek­tivavtal. Anställda vill förhandla om sina egna löner.”
Jonas Milton, vd för arbetsgivar­organisationen Almega

KPT: – Vi pratar mycket med Svenskt Näringsliv nu, än så länge mer samarbetsformer än kollektivavtal. Men det är inte modernt att ta bort las, eller att förhandla lokalt. Det är jävligt gammaldags, så var det förr och det gav stora orättvisor. Men det hindrar inte att jag vill diskutera moderna kollektivavtal.

– Vi måste kämpa för de utsatta med lägst löner. Att tro att individen skulle besitta kraften själv … Nej, det är bara deras dröm.

———

”Skapa en verklig medlemsdemo­krati, bryt med den auktoritära traditionen.”
Olle Sahlström, tidigare ombudsman på LO

KPT: – Jag tror han har en väldig poäng där. Jag startade själv en diskussion om egenmakt som SSU-ordförande. Vi skulle kunna hitta ett sätt för större inflytande, utan medlemsomröstningar.

–Ta Socialistiskt forum: Första året, efter Göteborgskravallerna, bojkottade både lokala LO och SAP arrangemanget. Nu har det vuxit till 20 städer, största arrangemanget har ABF-huset i Stockholm. Alla vill vara där, inklusive LO och SAP. Jag är inte rädd för debatt och att vi tycker lite olika.

– Att jag skulle säga att Olle Sahlström hade rätt, det hade du inte trott?

Han tycker också att ni ska bryta med S, bilda löntagarfront med TCO.

– Jag har debatterat mot honom om det tidigare. Jag kan inte se att TCO har fått så mycket mer avgörande samhällsinflytande än vi. Men det är en maktanalys som vi måste vara beredda att göra i alla tider.

Blir det ett demokratiskt problem om mindre än hälften av LO:s väljare röstar på S i nästa val?

– Det är klart att det finns ett problem. Legitimiteten minskar.

Är du då beredd att ompröva beslutet?

– Jag är glad att inte jag behöver fatta det beslutet. Men om det skulle bli så är det klart att det blir en hetare diskussion till nästa kongress.

– Men sedan jag blev vald har jag tagit ett par rejäla kliv bort från S. LO måste ha en självständig utgångspunkt. Som frågan om vinst i välfärden, där tittar Tobias Baudin på en heltäckande linje, sedan kan politiska partier tycka till, då kanske andra partier gillar det också. Så på det sättet ger jag Olle Sahlström rätt.

———

”Red ut mot­sätt­ningarna mellan förbunden. IF Me­tall vill inte ha ett starkt LO. Enas i en fråga och driv hårt. Riv LO-borgen och låt alla gå upp i IF Metall om så behövs.”
Per-Olof Edin, tidigare chefekonom på LO

KPT: – Förbunden har väldigt olika syn på hur man ska driva framför allt kvinnors rättigheter. Men sedan jag kom till IF Metall 1983 har jag aldrig hört någon säga att de vill ha ett svagt LO. Och de har ju drivit mitt namn hårt, till LO-ordförande, varför skulle de annars göra det?

För att få in IF Metalls styrka i LO eller för att du skulle vara ett svagt kort?

– Det skulle vara det då (skratt).

– Men riva LO-borgen tror jag inte på. Det är ju där jag är nu.

———

”Hitta globala fackliga stra­tegier. Ha en workshop och diskutera LO:s syn på svensk­het och den banala nationa­lismen som återskapas på samma sätt som genus.”
Forskaren Adrienne Sörbom, Stockholms universitet

KPT: – Ja, jag går i skola, en intensivkurs i EU-frågor. Vi måste hitta ett sätt för solidaritet och styrka på europeisk nivå.

– Och ja, vi kan ha en workshop om det.

 

Läs intervju med Karl-Petter Thorwaldsson.