Foto: Charlie Neibergall

Förberedelserna är i full gång i Boca Raton, Philadelphia.

 

Förhoppningarna var stora då Barack Obama tog över. Drömmen om ett ökat fackligt inflytande växte. Men det har inte gått som det amerikanska facket hoppats.

I natt klockan tre svensk tid direktsänds den tredje och sista tv-debatten före valet mellan president Barack Obama och republikanernas Mitt Romney.

Enligt opinionsundersökningar är det jämt mellan kandidaterna och tv-debatten kan bli helt avgörande.

I valrörelsen har Obama stöd från de amerikanska facken. De organiserar telefonkedjor för att övertyga osäkra väljare, de ordnar gemensamma promenader och möten.

Richard L Trumka, fackbasen för amerikanska LO (AFL-CIO), reagerade också starkt då tidningen In These Times avslöjade att Mitt Romney vänt sig till den amerikanska arbetsgivarföreningen med en uppmaning som gick ut på landets arbetsgivare skulle göra det absolut klart vilken kandidat de ansåg gynnade deras företag bäst.

Fackbasen dömde ut Mitt Romneys uppmaning som odemokratisk och hävdade att det var en del av strategin som går ut på att skrämma löntagare till att rösta republikanskt.

Även om facket deltar aktivt i valkampanjen så är det annorlunda än vid förra valet för fyra år sedan. Då drömde AFL-CIO om en stor förändring när Obama vann.

George W Bush hade då varit president i åtta år men Obama skulle återställa maktbalansen. Det var drömmen. En ny lag skulle införas som gjorde det lättare att organisera. Men i dag har drömmarna bleknat och det är försvar som gäller.

De fackliga kampanjerna som lanseras handlar om rösta på Barack Obama för att behålla hälsovårdsreformen och det sociala skyddsnätet. Obama är, enligt facket, det minst dåliga alternativet. Eller som författaren och journalisten Steve Early uttryckt det ”Vote Obama, he’ll screw us less”.

För facket möter, enligt en artikel i The Economist, hårt motstånd från både republikaner och demokrater.

Republikanerna har gått på offensiven mot facken genom att försöka kortsluta kollektivavtalen för offentliganställda. I delstaten Wisconsin drev guvernören Scott Walker 2011 igenom en lag som kraftigt beskar den fackliga förhandlingsrätten. Efter kraftiga protester togs mycket av just den lagen bort, men liknande inskränkningar sker på flera håll i USA.

I Ohio har guvernören försökt att skala bort villkor från kollektivavtalen. Det är något som Mitt Romney säger att han ”stödjer till 110 procent”, skriver The Economist.

Men även demokraterna och facket har haft sina duster.

I New York, Los Angeles och senast Chicago har lärarfacket hamnat i konflikt med demokratiska politiker som har försökt genomföra en skolreform som lärarnas förbund ogillat.

Och den lag som Barack Obama skulle införa för att underlätta organisering blev urvattnad, och många blev missnöjda med den. I stället tvingas löntagarna tampas med en hög arbetslöshet, 7,8 procent i september, och en sjunkande organisationsgrad.
Inom den privata sektorn har andelen fackligt organiserade sjunkit från 34 till 8 procent mellan 1973 och 2007, skriver The Economist.

Lee Adler, som undervisar om kollektivavtalet på Cornelluniversitetet, liknar i tidningen fackets uppmaningar att rösta på Obama vid ett influensavaccin.

– Det skyddar dig ett litet tag, säger han.

Fakta

USA:s presidentval
Valet mellan demokraternas president Barack Obama och republikanernas kandidat Mitt Romney hålls den 6 november. Opinionsmätningar visar att det är jämt mellan de båda. Nattens debatt, som handlar om utrikespolitik, kan därför bli helt avgörande.
Jobben och arbetsmarknaden har blivit en viktig fråga i valrörelsen. USA har de senaste åren haft en rekordhög arbetslöshet på över 8 procent. I september kom dock nya siffror som visar att andelen arbetslösa sjunkit till 7,8 procent, vilket är den lägsta nivån sedan president Barack Obama tillträdde i januari 2009.
Källa: TT