Foto: Drago Prvulovic

Alex är inte ensam om att ha skadats på sitt företag.
– Två till har fått stryk i händer och armar, berättar han. Men de förtränger det, tar inte skadorna på allvar.

 

Alex Sandberg är skadad i båda händerna. Han opererades i våras. Nu är han tillbaka på samma jobb som gav honom vibrationsskadorna – trots att läkarna bestämt avrått honom.

Alex tycker inte att han har något val. Försäkringskassan hotade med att dra in sjukpenningen. Antingen skulle han tillbaka till sitt gamla jobb eller säga upp sig för att söka nytt. Han hade trots allt massor med arbetsförmåga kvar.

Men när Alex besökte Arbetsförmedlingen fick han veta att någon omskolning till nytt jobb inte kunde komma på tal. I alla fall inte förrän han sagt upp sig. Men – arbetsförmedlingen saa också att det kunde ta upp till 24 månader efter uppsägning att få besked om eventuell omskolning.

– Jag kände mig verkligen illa behandlad och utlämnad. Båda myndigheterna ville pressa mig till uppsägning i stället för att hjälpa mig.

Nu har Alex Sandberg fått en rehabiliteringsplan hos sin arbetsgivare, rörläggaren Proline. Han har börjat försiktigt med två timmar om dagen för att sedan trappa upp stegvis.

– Jag vill inte jobba med det här egentligen, säger han. Men jag kan inte bara lägga ner när jag har 35 år kvar av mitt yrkesliv.

Vi träffas i källaren i en äldre fastighet i centrala Malmö en solig förmiddag i mitten av september. Alex Sandberg och hans arbetskamrater står runt ”huvudsamlingen”, där alla avloppsledningar möts. De ska snart gjuta in nya plaströr inuti de gamla rören, i stället för att byta ut dem. Det kallas relining.

Men först måste de rensa alla rör med ett roterande verktyg som ser ut som en vanlig slagborrmaskin. Alex hjälper till med allt, utom att hålla i själva borren, som roterar 2 000 meter i minuten.

Arbetskamraterna har varit mycket förstående sedan han kom tillbaka efter sjukskrivningen, berättar han. De låter honom ta de lätta momenten när det är möjligt. Men att helt slippa vibrerande maskiner går inte. Borrandet ingår liksom i själva yrket som reline-tekniker.

Operationen av ena handleden har inte gett den effekt Alex hade hoppats på. Fingrarna domnar fortfarande av efter att han har borrat i en kvart och han kan fortfarande vakna på nätterna av att det kryper i händerna.

– Det kändes bra när jag var sjukskriven, men så fort jag började jobba kom alla besvären tillbaka.

Alex Sandberg säger att han måste få en ny operation. Men kirurgen vägrar, så länge han utsätter sig för vibrationer.

– Du måste byta jobb, säger kirurgen, som alla andra.

Alex vill inget hellre än att byta jobb. Det har precis sjunkit in att det kanske är kört. Att han förr eller senare måste lämna det yrke han utbildat sig till och trivs med.

Helst vill han omskola sig till elektriker. Då skulle det inte bli lika mycket vibrationer, men framfört allt skulle han inte behöva gå ner i lön med 10 000 till 12 000 kronor i månaden. Det är ungefär skillnaden mellan hans lön i dag och hans lön för fem år sedan, då han jobbade på posten. Han har hus och två små barn att tänka på.

– Någonstans måste man kunna leva ett drägligt liv.

Alex Sandberg är inte den ende på Proline som skadats av vibrationer.

– Två till har fått stryk i händer och armar, berättar han. Men de förtränger det, tar inte skadorna på allvar. En av dem har kämpat på som satan, och nu tror jag att han nått smärtgränsen.

Peter Andersson, regionchef på Proline, berättar att han agerade omedelbart när han för drygt ett år sedan blev varse att Alex Sandberg och en till av teknikerna fått problem. Han lät då företagshälsan mäta vibrationsstyrkan på de kraftigaste borrmaskinerna som bland annat används i golvbrunnar.

– Vi skrotade samtliga eftersom de låg över gränsvärdena. Nu har vi köpt in ett dussin nya maskiner som vibrerar betydligt mindre.

Det finns bara ett arbetsmoment där de nya maskinerna inte klarar av gränsvärdet, påpekar Peter Andersson. Och där har killarna fått tydliga instruktioner, de får bara borra ett hål om dagen per person.

Slagborrmaskinerna som teknikerna rensar avloppsrören med kommer inte alls upp till så höga nivåer, men ska ändå bytas ut, försäkrar regionchefen.

– Killarna tycker inte om att jobba med dem och jag tar deras oro på allvar.

Peter Andersson anser att han har hjälpt Alex Sandberg så gott han kunnat.

– Vi har tyvärr inga andra arbetsuppgifter att omplacera honom till, men jag har erbjudit honom en tjänst som fastighetsskötare via en kollega. Han har tackat nej till det.

Tjänsten skulle innebära en månadslön på 17 000 kronor, påpekar Alex, som har över 30 000 i dag.

– Det skulle jag inte kunna leva på, det är orättvist, säger Alex Sandberg. Jag har inte gjort något för att dra på mig de här satans värkarna, men jag får dra hela lasset.