Foto: Erik Larsson

Georgia Alexiou jobbar 12 timmar om dagen för en lön på 1 050 euro. Efter sommaren sänks den till 800 euro.

 

ATEN. Vi gör övernaturliga ansträngningar, sa den grekiska finansministern Evangelos Venizelos för ett halvår sedan när han presenterade ett åtstramningspaket. Nu har svångremmen dragits åt ytterligare och för många är de övernaturliga ansträngningarna en del av vardagen.

Klockan är efter åtta på kvällen. Det är snart dags för Georgia Alexiou att stänga butiken.
 I 14 år har hon sålt damkläder för Online som ligger på butiksgatan Ermou i centrala Aten.

– Det enda jag kan göra är att gå upp, gå till jobbet och sedan åka hem, säger Georgia Alexiou.

– Inte ens en kaffe har jag råd med, fortsätter hon. En cappuccino kostar fyra fem euro där borta, det går inte.

Hon är orolig för hur det ska bli i sommar då lönerna i landet ska sänkas en gång till.

Det är inte första gången. För två år sedan tjänade Georgia Alexiou 1 350 euro (cirka 12 600 kronor). I dag är hennes månadslön 1 050 euro och efter sommaren blir den, om hon får behålla jobbet, drygt 800 euro.

Talet om lata greker viftar hon bort med ett trött skratt.

– Jag jobbar mellan klockan nio på morgonen och nio på kvällen varje dag utom söndagar, säger hon.

Något kvarter bort ligger Boulgarishop som ägs av Kostas och Mariana Voulgari.

– Vi har varit gifta i 40 år nu, säger Kostas.

– Och samma år som vi gifte oss fick vi vår son, fyller Mariana i.

Kostas är på bra humör och så där i förbifarten berättar han att hans farfarsfarfarsfar var premiärminister (Dimitrios Voulgaris).

Han ler hela tiden trots att han säger att butiken går allt sämre på grund av den ekonomiska krisen.

– Förr hade jag fem anställda nu har vi bara henne, berättar han och tittar mot en ung tjej som hjälper några kunder vid jeanshyllan.

För butiksägarna i närheten av parlamentet är demonstrationerna ett stort problem. Kostas Voulgari säger att han ungefär hälften av alla dagar i månaden måste stänga sin affär på grund av alla protester.

För två veckor sedan, den 12 februari, urartade en stor demonstration. Demonstranter satte eld på Postbanken intill. Även Kostas och Mariana Voulgaris butik drabbades. Fyra fem maskerade män krossade ett fönster och störtade in. Parets 40-årige son satt ensam i butiken.

– Han vädjade till de maskerade männen att inte plundra affären. De lyssnade på honom och gick sin väg, berättar Kostas Voulgari.


Fakta

Fler nedskärningar väntar

• För att få euroländernas nya stödpaket lovade den grekiska regeringen i veckan att skära kraftigt i utgifterna, bland annat genom sänkta löner och pensioner samt en bantning med 150 000 jobb på tre år i den offentliga sektorn. I år ska 3,3 miljarder euro sparas in. Dessutom ska arbetsmarknad, servicesektorn och många andra delar i den grekiska ekonomin reformeras. Privatiseringar för 19 miljarder euro ska genomföras till 2015.

Fakta: TT