Reinfeldt försvarar försämringar
Statsminister Fredrik Reinfeldt har inga problem med att bara en tredjedel av de arbetslösa får a-kassa.
– Nej, jag försvarar att vi har skärpt arbetsvillkoren och att den nu fungerar som omställningsförsäkring, säger han.
– Jag blir mållös, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
I november förra året var det bara 36 procent av de arbetslösa som fick arbetslöshetsersättning, jämfört med 70 procent i början av 2006, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Det innebär att 120 000 arbetslösa inte får någon a-kassa.
Enligt kanslichefen på Arbetslöshetskassornas samorganisation Melker Ödebrink, hotar detta försäkringens legitimitet.
– När det är få som får ersättning börjar folk tveka på arbetslöshetsförsäkringens funktion. Och det är väldigt allvarligt, säger han till DN.
Våren 2007 genomförde regeringen flera stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Tröskeln för att komma in höjdes och taket i ersättningen sänktes. Dessutom blev det dyrare att vara med i en a-kassa. Det bidrog till att en halv miljon människor lämnade a-kassan under loppet av två år.
Men Fredrik Reinfeldt försvarar förändringen.
– Vi har skärpt upp arbetsvillkoren eftersom vi vill förtydliga att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring med tidsgränser och tydliga krav för att man ska kunna använda den. Det är en försäkring mellan jobb och inte grund för långvarig försörjning vid arbetslöshet, säger han till TT.
Wanja Lundby-Wedin blir mycket upprörd över detta.
– Det är helt otroligt, jag blir mållös. Hur kan man tala om en omställningsförsäkring? Det handlar ju om att ha ett inkomstskydd så att man kan ägna kraft åt att söka jobb.
– Nu är det bara en tredjedel som omfattas, och där dessutom inte alla får 80 procent, som nu i stället måste ägna kraft åt hur man ska skaffa mat för dagen och som kanske måste avyttra bil eller bostad för att få rätt till socialbidrag. Hur kan man hävda att det gör folk mer omställningsbara, säger hon till TT.