På 80-talet steg en arg ung engelsman ut på musikscenen, slog ett sprakigt ackord på elgitarren och började sjunga. Det lät som nånting mitt mellan folksång och punkrock, typ en yngre upplaga av Joe Hill eller Woody Guthrie. Idag har Billy Bragg blivit lite över 50. Fast han är densamme, till musik som politik. Han följer med i nyhetsrapportering och samhällsdebatt, skriver texter om aktuella ämnen till melodier som kan vara egna eller gamla välkända. Nya låtar brukar Bragg lägga ut på hemsidan för gratis nedladdning och nu finns de också på en CD. T ex ”Battle of Barking” (en reaktion på att rasistiska British National Party fick för många röster på hans födelseort) och ”Never Buy The Sun” (uppmaning till kvällstidningsbojkott). ”The Lonesome Death of Rachel Corrie”, som sjungs till Dylans Hattie Carroll-melodi, handlar om den amerikanska aktivist som 2003 krossades av en israelisk bulldozer på Gazaremsan.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Fight Songs

Artist: Billy Bragg
Skivmärke: Egen utgivning

Billy Braggs album Fight Songs finns på Spotify.

Länk till spellista på Spotify med några av mina favoritlåtar med Billy Bragg, från 80-talet och framåt.

Billy Bragg sjunger och spelar ”Never Buy The Sun” live under ett soundcheck 2011, finns på hans hemsida.
Billy Bragg framför sin egen version av den klassiska kampsången Which Side Are You On utanför St Paul’s Cathedral den 9/11 2011 till stöd för Occupy London-rörelsen, också på hans hemsida.

Bragg har ställt sig i Speakers' Corner i London för att prata om bankernas bonuskultur och förklara varför han som protest vägrar att att betala inkomstskatt, se och hör på YouTube.

På YouTube finns också en inspelning (utan rörliga bilder) där Billy Bragg sjunger sin mest kända sång, ”A New England”, i duett med Kirsty MacColl som gjorde den känd.

På Billy Braggs hemsida – www.billybragg.co.uk – kan man följa med i texterna till många av hans sånger.

Kolla in alla Veckans CD!