Falska egenföretagare granskas
Det finns majoritet i riksdagens skatteutskott för utvärdera effekterna av de nya reglerna för F-skattsedel. De trädde i kraft 2009 och innebär att det är räcker med en uppdragsgivare.
Socialdemokraterna har lagt en motion om att konsekvenserna ska utvärderas.
– På sina håll används F-skattsedeln som ett sätt att dumpa villkoren. Det är skälet till att vi driver frågan. Vi vill ta saker i rätt ordning – först en utvärdering och sedan beslut om hur vi ska gå vidare, säger Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet.
Nästa steg kan bli ett utskottsinitiativ, det vill säga att oppositionen driver igenom ett beslut mot regeringens vilja.
– Vår uppfattning är den som har F-skattsedel ska ha flera uppdragsgivare, säger Emma Wallrup (V).
– Jag är beredd att återinföra kravet på två arbetsgivare, säger Mats Pertoft (MP) till TT.
– Jag har svårt att se att vi skulle motsätta oss en utvärdering, säger Thoralf Alfsson (SD), ny ledamot i skatteutskottet utan att säga något om hur partiet ställer sig till att ändra reglerna.
Det är programmet Kaliber i radions P1 som senast har satt ljuset på de falska egenföretagare, människor med F-skattesedel som egentligen borde vara anställda. För knappt ett halvår sedan skrev facket, arbetsgivarna och branschorganisationen till regeringen om runt 1 000 falska egenföretagare bara i åkeribranschen.
Och problemet finns i många branscher.
– Vi börjar få facit på det som hände under förra mandatperioden. Vi har fått en annan typ av arbetsmarknad. Regeringen har genomfört flera förändringar som var för sig kan verka små och harmlösa, men flera av dem innebär nya och större möjligheter att försämra löner och anställningsvillkor, säger Jennie Nilsson.
Falska egenföretagare är inte det enda problemet. Fler tillfälliga jobb, möjligheten att stapla olika tillfälliga anställningar på varandra i åratal, sämre a-kassa och sjukförsäkring är ytterligare några exempel.
– Vi behöver ta ett helhetsgrepp på arbetsmarknadspolitiken, säger Jennie Nilsson.
Förslaget om en utvärdering av F-skattsedeln ska upp i skatteutskottet i februari eller mars. Allt talar för att majoriteten begär en utvärdering, men det beslutet kan regeringen förhala.
– I så fall får vi fundera på vilka möjligheter vi har att agera direkt i riksdagen, säger Jennie Nilsson.