Hotades till livet – för att han ville ha sin lön
Aziz Mettou jobbade hårt på restaurangen, men fick bara lön någon enstaka gång. Arbetsgivaren uppbar 890 kronor om dagen i anställningsstöd från Arbetsförmedlingen, men pengarna kom aldrig vidare till Aziz.
– Jag är fortfarande rädd, säger Aziz Mettou, sex veckor efter arbetsgivarens våldsamma hembesök.
Här är hans berättelse.
Det var strax efter tio på kvällen. Han låg på sängen i kalsonger och t-shirt och tittade på tv. Plötsligt hördes ett kraftigt ljud vid ytterdörren, låset bröts sönder, och in kom restaurangägaren och en anställd.
– Jag hann ta upp mobilen för att ringa polisen men de ryckte ifrån mig den. Sedan räckte de fram ett intyg. Jag skulle bekräfta att jag fått alla mina löner, annars skulle de binda fast mig med en lång kabel som de hade med sig och lämna min kropp i skogen utanför.
Aziz Mettou lyckades komma undan genom att hoppa ut från fönstret, en höjd på tre-fyra meter.
– Jag hade skadat mig i handen och knäna och det var ruggigt kallt ute. Men jag hade tur. Jag lyckades stoppa en långtradare. Chauffören, som var mycket snäll, stannade kvar med mig tills polisen kom. Båda personerna greps.
Polisen har nu inlett en förundersökning mot förövarna, som dock inte är anhållna längre.
Aziz Mettou hade inga a-kassedagar kvar och inga pengar. Han blev glad när några bekanta tipsade om en restaurang på Gotland som behövde folk. Och till en början verkade allt vara i sin ordning.
– Jag jobbade visserligen 7 dagar i veckan och 14 timmar om dagen, utom helgdagarna som var något kortare, men jag hade äntligen fått ett fast jobb.
Han hade skrivit på ett anställningsavtal med arbetsgivaren och arbetsförmedlingen. Avtalet går ut på att han ska arbeta heltid, 40 timmar i veckan, och få en månadslön på 17 500 kronor. I gengäld ska arbetsgivaren få särskilt anställningsstöd, 890 kronor om dagen, från arbetsförmedlingen under ett år.
Men han fick ingen lön första månaden. Inte andra, tredje eller fjärde heller. Först femte månaden fick han 10 000 kronor, och ytterligare 2 500 två månader senare.
– Jag levde på dricks, som knappt räckte till fickpengar.
Men Aziz Mettou kunde hanka sig fram ändå eftersom han bodde i sin bil och fick äta och sköta sin hygien på restaurangen.
Varje gång han begärde lön sade arbetsgivaren att bolaget inte hade några pengar. Däremot fick han hjälp med att hitta en lägenhet. Men han hade fortfarande ingen lön. Till sist tröttnade Aziz. Han hotade restaurangägaren med att ”informera arbetsförmedlingen” om han inte fick alla sina löner.
– Jag fick till svar att jag hade fått vad jag hade rätt till. Jag skulle sticka åt helvete och aldrig mer visa mig där.
Aziz Mettou gjorde som han sagt. Först vände han sig till arbetsförmedlingen och sedan till sitt fackförbund, Kommunal. Tillsammans med ombudsmannen Annika Olofsson formulerade han ett kravbrev som via delgivningstjänst delgavs arbetsgivaren. Men bolagets firmatecknare vägrade skriva på mottagningsbeviset.
Fyra dagar senare hälsade arbetsgivaren på Aziz Mettou i hans hem. Efter det vågade han inte bo kvar, vare sig i lägenheten eller på Gotland. Han lämnade ön och flyttade till några släktingar på fastlandet.
– Vi har haft många tvister om pengar, men något liknande har jag aldrig varit med om, säger Annika Olofsson.
Hon blev beordrad av sin chef att boka av ett möte med restaurangarbetsgivaren nyligen.
– De ska inte få ett ansikte. Ärendet får skötas på annat sätt.
Samtidigt som Aziz Mettou fick diska, laga mat, städa och servera utan lön fick hans arbetsgivare 890 kronor om dagen i särskilt anställningsstöd från arbetsförmedlingen – för att ha anställt Aziz.
Hur länge det har pågått vill myndigheten inte tala om. Det råder sekretess, hävdar Lena Broen, sektionschef på arbetsförmedlingen i Visby.
– Vi har handlagt ärendet enligt de rutiner vi har. Jag vill inte uttala mig om hur mycket som är betalt eller hur länge.
Lena Broen vill inte heller berätta om utbetalningarna stoppades när Aziz Mettou vände sig till arbetsförmedlingen den 1 november 2011, eller om de fortfarande pågår.
– Vi gör alltid en utredning när vi får sådana signaler, säger hon. Mer information kan jag inte lämna.
Särskilt anställningsstöd
• Arbetsgivare som anställer arbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantin kan få särskilt anställningsstöd från Arbetsförmedlingen, högst 890 kronor per dag och längst i tolv månader.
• Arbetsgivaren ska samråda med facket innan beslut fattas.
• Arbetsgivaren ska intyga att lön och andra förmåner överensstämmer med kollektivavtal.
• Lagen om anställningsskydd gäller inte för anställningen, däremot andra villkor i branschens kollektivavtal.
• Anställningen kan vara tillsvidare-, prov- eller visstidsanställning.
• Den som anställs måste vara arbetssökande och inskriven hos Arbetsförmedlingen.
• Arbetsgivaren får stödet månadsvis i efterskott.