Sex av tio anställda tycker att det är okej att vara öppen med sin sexuella läggning på jobbet, enligt en undersökning LO låtit genomföra.

Att vara öppen med sin sexuella läggning på jobbet kan vara att svårt beslut för hbt-personer, det vill säga homo- och bisexuella samt transpersoner. Men mer än hälften av alla svenskar, sex av tio, anser ändå att det är möjligt att vara öppen med sin sexuella läggning på deras arbetsplats enligt LO:s rapport om öppenhet i arbetslivet.

Bara två av tio svenskar tycker att deras kollegor har fördomar mot hbt-personer, men det är ändå få som skulle säga ifrån om någon drog ett kränkande skämt på jobbet.

– Det visar hur viktigt det är att aktivt arbeta med värderingar, såväl får fackligt håll som från arbetsgivarnas sida. Alla med goda värderingar måste våga stå upp för dem, även vid fikabordet, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande i en kommentar på LO:s hemsida.

LO-medlemmar anser oftare än tjänstemän att det finns fördomar mot hbt-personer, och de är också mindre benägna att öppet säger ifrån mot fördomarna.

Det är också bland arbetarna som flest anser att det inte går att vara öppen på jobbet, då var sjätte anställd i ett LO-yrke svarar nej på frågan i undersökningen.

Undersökningen visar också att visstidsanställda inte vågar vara öppna, eller säga ifrån om diskriminerade skämt, lika ofta som fast anställda. Det verkar också vara svårare för anställda inom industrin än på arbetsmarknaden i stort.

Att den som utsätts för diskriminering eller kränkningar på grund av sexuell läggning eller könsidentitet kan få hjälp av facket var de flesta i undersökningen medvetna om. Men få visste vad facket kunde hjälpa till med, och där kan facket bli tydligare, enligt Ulla Lindqvist.

Öppenhet i arbetslivet 2011 är LO:s första undersökning som fokuserar på hbt-frågor i arbetslivet, men den kommer inte att bli den sista. LO kommer i framtiden att följa utvecklingen av frågorna med nya undersökningar.