Foto: Jonas Ekströmer

I dag, onsdag, nominerade en enhällig förbundsstyrelse Tobias Baudin till Kommunals kandidat till ny LO-ordförande.

 

För tolv år sedan valde maskinisterna och fastighetsskötarna i Luleå Tobias Baudin till arbetsplatsombud i Kommunal. I dag, onsdag, nominerade förbundsstyrelsen honom till Kommunals kandidat till ny LO-ordförande. Han fick omedelbart stöd av Sekos ordförande Janne Rudén.

– Jag är stolt och glad, men också ödmjuk inför att ha blivit nominerad till ett så viktigt uppdrag, säger han.

Vad är viktigast för LO?

– LO har alltid haft en viktig roll när det gäller maktbalansen mellan arbetsgivare och löntagare. För att möta framtiden måste LO förändra sitt arbetssätt och bli mer av en opinionsbildande organisation. Det tror jag är viktigast.

Du är ung, 36 år.

– Det är bara roligt att bli kallad ung när man snart fyller 40. Trots min ungdom har jag en gedigen facklig bakgrund. Jag har haft fackliga uppdrag i tolv år.

Tobias Baudin har jobbat fackligt på heltid sedan 2003 – först som sektionsordförande i Luleå och sedan som avdelningsordförande i Norrbotten. I juni förra året valdes han till ny förste vice ordförande i Kommunal.

Är du tillräckligt erfaren?

– Jag har varit på den högsta nivån i Kommunal i åtta års tid och jag har haft fackliga uppdrag i tolv år. Däremot har jag ingen lång erfarenhet av att arbeta i den centrala ledningen för förbundet. Men jag är inspirerad, känner att jag kan göra ett bra jobb och förändra.

Är din ålder en merit?

– Det beror på hur man ser det. En av mina fördelar kan vara att jag har relativt färska erfarenheter av verksamheten på avdelningsnivå och lokal nivå. Jag tror att det kan göra att jag ser saker på ett annat sätt. Det kan vara en merit.

Tobias Baudin är gift med Linda. De har döttrarna Sandra, 14 och Frida, 12. Det var först när familjen gav sitt godkännande som han tog beslutet att flytta till Stockholm och bli Kommunals första vice ordförande.

Han var 22 år när började jobba som maskinist. I jobbet ingick att sköta isen på Luleå Hockeys hemmaarena, som hette Delfinen på den tiden. Han är en av lagets stora supportrar.

Går Luleå Hockey till slutspel?

– Absolut. De kommer till Stockholm och spelar mot AIK om ett par veckor. Då är jag där med äldsta dottern. Hon är lika hockeytokig som jag.

Kommunals förbundsstyrelse tog ytterligare ett beslut om den nya ledningen som ska väljas på LO:s kongress den 25–28 maj nästa år. Styrelsen vill utöka LO-ledningen från tre till fyra personer – det vill säga återgå till den ordning som gällde före kongressen 2008.