Sveriges mest sårbara kommuner ligger i Bergslagen. Listan över de tio mest sårbara kommunerna toppas av Hofors följt av Hällefors, Filipstad, Olofström, Oxelösund, Fagersta, Ljusnarsberg, Skinnskatteberg, Sandviken och Emmaboda.

Det är slutsatsen i Tillväxtverkets och Svenskt Näringslivs gemensamma rapport ”Genuint sårbara kommuner”.

I Örebro län är det extra dystert. Även i Värmland, Västmanland och Kalmar län finns det gått om sårbara kommuner.

Många gamla bruksorter hamnar högt upp på listan. Det som gör dem sårbara är att de är beroende av ett eller ett fåtal privata företag och mer beroende av varuproduktion än mindre sårbara kommuner.

Bergslagen och området runt Vänern är den mest sårbara regionen. Här ligger 24 av de 33 mest sårbara kommunerna. Det som förenar dem är storleken, runt 10 000 invånare, att de är glest befolkade och beroende av industri.

Det ser bättre ut i norr. Bara två kommuner, Nordmaling i Västerbotten och Överkalix i Norrbotten, klassas som genuint sårbara.

Nio av de tio minst sårbara kommunerna ligger i Stockholmstrakten. Nacka toppar listan följt av Solna, Täby, Sollentuna, Tyresö, Stockholm, Österåker, Upplands-Väsby och Enköping.

Enda undantaget på listan är Kungsbacka på femte plats. Kungsbacka ligger fyra mil söder om Göteborg.

Fakta

Så mäter de sårbarhet

Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv har rankat Sveriges 290 kommuner efter genuin sårbarhet. Det som avgör resultatet är antalet enskilda företag, utpendling, andel av befolkningen av arbetar, företagande, nyföretagande och ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet.