Den grekiska premiärministerns utspel om en folkomröstning har inte bara mötts av kritik från oppositionen utan även inom de egna leden. Sex tunga parlamentariker från hans eget socialistparti har krävt att George Papandreou ska avgå.

I går kväll gick premiärminister George Papandreou ut med att landet ska hålla en folkomröstning om den grekiska framtiden inom euron.

Men inte alla tror att en sådan omröstning blir verklighet.

– Jag tror inte att det blir någon folkomröstning. Jag tror regeringen faller innan dess, säger ekonomen Christoforos Sardelis som tidigare varit chef för Greklands riksgäldskontor och bland annat har jobbat på svenska Riksbanken.

– En folkomröstning kan så vitt jag inte hållas förrän i slutet av januari. Så lång tid klarar sig inte Grekland utan att gå i konkurs, fortsätter han.

Den grekiska statskassan är i det närmaste tömd och landet är beroende av den sjätte delbetalningen från EU.

Från EU:s sida har det framhållits att ett stort problem är att löner och villkor i landet varit allt för förmånliga.

Christoforos Sardelis säger att sådana problem visserligen finns med han ser ett annat hot som allvarligare.

– Ett större problem är korruptionen och byråkratin. Till exempel behöver byråkratin förenklas så att det blir lättare att ge tillstånd att starta nya företag.

Gårdagens besked från premiärminister George Papandreou om att hålla en folkomröstning kom som en överraskning för många.

Oppositionspartiet Ny Demokrati kallar det för ett försök av premiärministern att göra ”det grekiska folket till sin medbrottsling”.

Premiärministerns utspel om en folkomröstning kom även oväntat i hans egna socialistparti.

– Jag har pratat med ett par stycken ledamöter från hans egna parti. De hade ingen aning om att han skulle komma med ett besked om folkomröstning, säger Christoforos Sardelis.

I förmiddags meddelade en av socialisternas parlamentariker att hon ska lämna partiet och sitta kvar som politisk vilde.

Sex tunga namn inom socialistpartiet har också gått ut och krävt att premiärministern avgår, rapporterar BBC.

I morgon, onsdag, ska en debatt om folkomröstningen hållas i parlamentet och på onsdag och på fredag vid midnatt hålls en misstroendeomröstning.