På tisdag eller onsdag i nästa vecka ska Kommunal träffa det thailändska bemanningsföretaget Siam Picking Services efter strejken i Bjurholm i fredags.

Anledningen är uppgifter från bärplockare om att de har skrivit på ett anställningsavtal i Thailand med sämre lön än de har rätt till enligt kollektivavtalet.

Kjell-Ivan Eriksson, ombudsman på Kommunals avdelning i Umeå, har vidarebefordrat en kopia av avtalet till Kommunals förbundskontor i Stockholm för översättning. Nästa steg blir att låta LO-TCO Rättsskydd fundera på om ärendet ska drivas vidare juridiskt.

– Men vi vet inte om någon av thailändarna verkligen har skrivit på avtalet. Jag har bara fått en kopia det thailändska anställningsavtalet utan underskrift, säger Kjell-Ivan Eriksson.

Mellan 1 500 och 1 600 thailändska bärplockare i Västerbotten är anställda av bemanningsföretaget Siam Picking Services. De plockar bär bland annat åt PDR i Lappland AB i Lycksele.

I fredags gick ett tiotal bärplockare i Bjurholm, sju-åtta mil från Umeå, i strejk. De hävdar att de tvingas jobba nästan dygnet runt för låga löner.

Enligt bemanningsavtalet ska de tjäna minst 17 535 kronor i månaden.

– Därför vill vi träffa bemanningsföretaget för att diskutera kollektivavtalet och hur det tillämpas. Det är kollektivavtalet som gäller, säger Kjell-Ivan Eriksson.

De strejkande har uppträtt anonymt. De säger att de har blivit hotade med att de blir hemskickade om de pratar med medier.

Dennis Westerlund, vd för bäruppköparen PDR, kommer att vara med när Kommunal träffar Siam Picking Services.

– Vi har inte kunnat prata med dem som strejkade i fredags. Vi vet inte vilka det är så vi kan inte ta reda på om de verkligen har jobbat så mycket som de påstår, säger han.

Han konstaterar att det rör sig om tio av 950 thailändska bärplockare i Västerbotten.

En av bemanningsföretagets anställda har åkt hem till Thailand efter en konflikt. Kvinnan arbetade med att väga bär i Kristineberg. Hon fick sparken. Då gick hon med i Kommunal som förhandlade fram en uppgörelse med bärföretaget. Hon har fått pengar och hemresan betald.