LO-förbundens avtalskrav börjar ta konkret form. Tanken är att LO ska förhandla direkt med Svenskt Näringsliv om försäkringar. Alla fackförbunden ska kräva begränsning av visstidsanställningarna. Dessutom är facken överens om att ställa sig bakom en ny jämställdhetspott.

Inom kort börjar avtalsrörelsen och den kommer att bli mycket utdragen i tid. Under hösten ska industrifacken förhandla fram sina nya avtal, medan huvuddelen av de övriga förhandlingarna startar först tre till fyra månader senare.

LO-förbundens avtalssekreterare har sedan i våras diskuterat den gemensamma avtalslinjen. I måndags hade LO:s styrelse och avtalssekreterarna ett gemensamt möte om avtalskraven. Styrelsen kommer att besluta om den nya avtalsplattsformen nu på måndag och det kommer att bli den linje som LO:s representantskap förväntas slå fast en vecka senare.

De ekonomiska kraven kommer LO-styrelsen att besluta om några dagar in i september, och då handlar det om hur de generella lönekraven ska se ut samt hur mycket som ska ingå i den nya jämställdhetspotten.

I våras kom LO-ekonomerna fram till att löneutrymmet ligger på tre till fyra procent.

– Utrymmet kan variera beroende på hur investeringsutvecklingen ser ut, säger LO-ekonomen Mats Morin.

Han pekar också på att ekonomin i Sverige klarat sig bättre än i jämförbara länder i Europa. Till det kommer att mycket kan ändras innan förhandlingarna startar.

Vid sidan av de ekonomiska kraven har LO-förbunden alltså enats om en ny modell för jämställdhetspotten, som har syftet att utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor.

Den nya jämställdhetspotten ska enligt uppgift till LO-Tidningen fungera som i förra avtalsrörelsen, men krontalet ska delas med tre. Det här har ännu inte fått någon konkret utformning. Flera av fackordförandena och avtalssekreterarna som deltagit i diskussionen tycker modellen är krånglig och har svårt att förklara vad den innebär.

Jämställdhetspotten i årets LO-plattform är en kompromiss mellan IF Metall och i första hand Kommunal. Tanken är att den ska förena industrifackens vilja att ha en låglönesatsning med de kvinnodominerade fackens strävan att få upp lönen mer i de branscher där lågavlönade kvinnor överväger.

Alla förbund kommer också att gemensamt driva begränsning av visstidsanställningar, erfar LO-Tidningen. Problemet som facken vill komma åt är att arbetsgivare kan kombinera olika former av tillfälliga anställningar under i stort sett hur lång tid som helst utan att fastanställa. I de förberedande diskussionerna har flera förespråkat att tillfälligt jobb hos samma arbetsgivare i två år automatiskt ska leda till en fast anställning.

För en månad sedan presenterade regeringen ett lagförslag som innebär att den som haft tillfälligt jobb i två år ska kunna gå till domstol och kräva fast jobb, men det duger inte, tycker facken.

Facken kommer inte att driva rätten till heltid och begränsning av inhyrning som gemensamma avtalskrav. Däremot är det fullt möjligt att något enskilt fack tar upp dessa krav i förhandlingarna med sina arbetsgivare.

Att LO-förbunden formulerar gemensamma avtalskrav innebär att de är beredda att hjälpa varandra att driva igenom just de kraven.

I den förra avtalsrörelsen misslyckades facket med att få igenom några förändringar i de avtalade försäkringarna. Nu kommer ett nytt försök där tanken är att ta upp färre krav. Det hela ska ske genom att LO begär så kallade samordnade förhandlingar förhandlingar direkt med Svenskt Näringsliv.

Bland de krav som LO då ska driva finns att pensionsinbetalningarna ska ske varje månad i stället för som nu, en gång om året. Dessutom vill facken att trygghetsförsäkringen vid arbetsskada ska ge 100 procents ersättning från första dagen vid olycksfall.

Fakta

Visstidseländet

I lagen om anställningsskydd (las) finns tre olika tillfälliga anställningar: allmän visstid, vikariat, och säsongsanställning. De två första kan var för sig leda till fastanställning och det sker när någon haft ett vikariat eller en allmän visstidsanställning i två år inom ramen för en femårs­period. Men det går inte räkna samman tiden för vikariat och för allmän visstid – det är två skilda system. Enligt las leder aldrig säsongsanställ­ning till fast jobb.

Många avtal öppnar dessutom för timanställning eller extra jobb vid behov.

Krav: LO-förbunden kräver begränsningar av de tillåtna  visstidsanställningarna.

Försäkringarna:

I förra avtalsrörelsen ville LO ha förbättringar på åtta punkter, men ingen av dessa uppnåddes. Nu är det bara en del av dessa krav som facket ska försöka få igenom i förhandlingar direkt med Svenskt Näringsliv.

Krav: Trygghetsförsäkringen för arbetsskada ska ge full ersättning från första dagen efter en olycka.

Kvinnolönerna:

Den nya modell som LO-förbundens ledningar kommit överens om fungerar som år 2010, men den ska delas med tre, enligt uppgift till LO-Tidningen. Än är detta inte konkretiserat i några siffror. I den förra avtalsrörelsen var kravet att alla avtals­områden med en genomsnittslön lägre än 21 300 kronor i månaden skulle ha ett extra påslag på 125 kronor per anställd och månad.

Krav: Inte definierat i kronor och ören än, men klart är att det blir krav på jämställdhetspott.