Tuff konkurrens för Onoff
Hemelektronikkedjan Onoff ansöker om konkurs.
– Det har uppstått en extrem konkurrenssituation mellan Media Markt och Elgiganten. Det har blivit ett priskrig med enorm prispress, lövtunna marginaler och pressad lönsamhet i hela branschen. I den situationen har vi inte orkat med, säger Onoffs ordförande Sten Schröder till TT.
Onoff — med 67 butiker i Sverige, sex i Estland samt en i Finland och med drygt 1 000 anställda — kastade på måndagen in handduken och en konkursansökan lämnades till Attunda tingsrätt.
Schröder säger att läget varit svårt en lång tid, att marknadsvillkoren hårdnade ytterligare under våren och att bolagets finansiella muskler var för små.
Vad som händer nu är upp till konkursförvaltaren, men Schröder hoppas att några av de intressenter Onoff förhandlat med tar över ett antal butiker.
Anders Nilsen, vd på Elgiganten, säger att ingen av de stora kedjorna utom hans egen klarar lönsamhet och är inte förvånad över Onoffs fall.
TT: Och med en konkurrent borta kan ni höja priserna?
– Nej, nej, nej, nej. Det här stimulerar bara till att fortsätta göra det vi har gjort de senaste åren — att pressa priserna.
Tyska Media Markts aggressiva inbrytning på den svenska marknaden är en av huvudorsakerna till Onoffs konkurs. Media Markts marknadschef Johan Rosenblom flaggar för fortsatt kraftig expansion.
– Vi expanderar starkt i år med fyra nya varuhus och vi kommer att fortsätta så i ett antal år framöver.
TT: Känner ni er skyldiga när Onoff nu går omkull?
– Skyldiga till god konkurrens? Det vet jag inte. Vi tycker att vi gör ett bra jobb på marknaden.
Rosenblom beklagar att Onoffs anställda drabbas men säger att ”i slutändan är det konsumenten som bestämmer”.
TT: Men nästan ingen tjänar pengar i branschen, är det sund konkurrens?
– Den konkurrenssituation som är och har varit på den svenska marknaden är extrem. Sedan är det också en fråga om att aktörerna måste lära sig att tjäna pengar under de förhållanden som råder. Det är ett ständigt kostnadsfokus och ett ständigt fokus på att skapa så mycket intäkter som möjligt.
Onoffs konkurs är ”oerhört tragisk” för de anställda, anser fackförbundet Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren. Men han hoppas och tror, att ett antal butiker tas över av bolagets konkurrenter.
– Det finns ju alltid aktörer som är intresserade av i alla fall vissa bitar. Men oavsett vad som händer kommer ett antal människor troligtvis att drabbas av arbetslöshet, säger han.
Även om de flesta av de stora kedjorna tyngs av förluster har de anställda generellt inte dåligt betalt, enligt Handels.
– Nej, det har de inte. De ligger på den högre nivån bland våra medlemmar.
TT: Kan Onoffs konkurs och den svaga lönsamheten i branschen innebära en press nedåt på lönerna?
– Jag tror inte det. Den här yrkesgruppen är generellt oerhört attraktiv, säger Tillgren.
Inte heller Tommy Tillgren är överraskad över att en av elektronikkedjorna dukar under.
– De sista åren har det ju varit en oerhörd konkurrens och överetablering. Och det har i branschen diskuterats att det är en kedja för mycket. Det här är, tyvärr, bara en effekt av den hårda konkurrensen och de låga marginalerna.
– Om det är sunt, det är svårt att uttala sig om, tycker jag. Marknaden fungerar ju så att när det inte finns resurser längre, då är man ute.