Jobb och utvecklingsgarantins fas tre är verkningslös och kränkande och bör stoppas omedelbart, hävdade facket och Socialdemokraterna på ett seminarium som IF Metall och akademikerförbundet SSR ordnade i Visby.

För drygt en månad sedan körde oppositionen över regeringen i riksdagen, och röstade igenom ett förslag som innebär att regeringen fått i uppdrag att stoppa anvisningarna av långtidsarbetslösa till Fas 3. Och kritiken mot jobb och utvecklingsgarantins tredje steg var också hård i panelen i Visby. De flesta ville slopa åtgärden omedelbart, men inte Tobias Tobé (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Fas 3 är inte lösningen på långtidsarbetslösheten men en del i en kombination med olika anställningsstöd och nystartsjobb, sade han, och tillade att regeringen redan tillsatt en översyn av jobb- och utvecklingsgarantin och beslutat om förbättringar av Fas 3i vissa avseenden.

Enligt Tobias Tobé skulle det vara ansvarslöst att skrota Fas 3 eftersom det skulle leda till ökad passivitet. .

Ylva Johansson (S) vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet höll inte med.

– Det är bedrövligt att ställa fas tre mot passivitet, vad är det för ambitionsnivå? frågade hon.

Hon ansåg att det som behövs är främst utbildning men också subventionerade anställningar med schysta löner och villkor, och en bra och aktiv arbetsförmedling som både kan matcha och se vilka behov varje enskild arbetslös har av utbildning och åtgärder.

Även IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe underströk behovet av utbildning på alla nivåer, eftersom lågutbildade har svårare att få jobb.

– Vi måste ge människor bättre grundutbildning, många av våra medlemmar och många unga saknar gymnasiekompetens, sade han.

Han efterlyste också satsningar på kompetensutveckling och en trepartsuppgörelse om permitteringsstöd och utbildning istället för uppsägning vid nästa kris.

För att få matchningen att fungera bättre och att få de arbetslösa bättre rustade att få jobb behövs också bättre möjligheter för arbetsförmedlingen. Christin Johansson, ordförande för akademikerförbundet SSR, uppmanade regeringen att släppa arbetsförmedlingen fri i stället för att detaljstyra åtgärder och hur många som ska få dem.

– Ge arbetsförmedlingen en bred palett att välja ifrån, där utbildningar är en viktig del, sade hon.

Fackets och Socialdemokraternas samstämmiga krav på mer utbildning kommer att kosta en del om det genomförs. Men pengarna är inget problem enligt Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO. Han tycker att regeringen kan avskaffa en rad åtgärder, som han ser som verkningslösa och ineffektiva, så som den sänkta arbetsgivaravgiften för unga liksom Rot- och rutavdrag.

– Man kan utan problem frigöra 25 miljarder från meningslösa åtgärder och satsa dem på utbildning, sade han.

Om det blir några nya satsningar på utbildning eller andra åtgärder för de långtidsarbetslösa återstår att se i regeringens höstbudget.