Arbetslösheten hos personer med funktionsnedsättningar har ökat med över 10 procent i Stockholm på bara ett år, enligt Arbetsförmedlingen.

Även arbetslösheten för personer med olika former av anställningsstöd har ökat kraftigt, trots att Sverige är på väg ur krisen.

Ett skäl är att funktionshindrade i allt snabbare takt utförsäkras utan att få jobb.

Ett annat är att lönebidragsanställningarna ­minskat till förmån för alliansens nystartsjobb trots att nystartsjobb är en generell väg som inte rakt av kan anpassas till personer med funktionsnedsättningar.

Lönebidragsanställningar ger inträde till reguljära jobb, de tvivelaktiga ­sysslor som kallas nystartsjobb gör det sällan eller aldrig.

Sammantaget visar de nya siffrorna att regeringens alltmer hårdföra arbetsmarknadspolitik är helt fel väg att tillvarata funktionshindrades resurser, både på kort och lång sikt.

För i ett längre perspektiv behöver blicken na­turligtvis lyftas ännu högre.

Var finns kraven på anpassade arbetsplatser och organisationer så att lönebidrag i slutänden inte ska behövas för annat än ett fåtal?

Och var finns övriga reformer som gör det motiverat att anställa funktionshindrade utifrån det som bör vara det mest relevanta, kompetens och utbildning?

Att generella lösningar aldrig kan gälla i alla lägen borde vara en självklarhet.

Resultatet är att funktionshindrade nu är på väg mot ett allt större utanförskap samtidigt som resten av Sverige är på väg in i en högkonjunktur.