Fackliga rättigheter kränks runtom i världen
I USA är union-busting en växande bransch, samtidigt som hälften av USA:s stater inte tillåter alla offentligt anställda att förhandla om kollektivavtal. Och konservativa politiker motarbetar att arbetsmarknadslagstiftningen stärks.
I sin rapport om kränkningar av fackliga rättigheter 2010 tar Internationella fackliga samarbetsorganisationen (IFS) upp USA som ett land med en bekymmersam utveckling när det gäller fackliga rättigheter.
I rapporten framgår att union-busting – antifackliga konsulter – omsätter bortåt 25 miljarder kronor och att 80 procent av de fackliga organisationsförsöken möts av antifackliga konsulter.
– Ibland tror vi att kränkningar av de fackliga rättigheterna inte sker i den industrialiserade delen av världen. Men USA visar motsatsen. Och kränkningar finns även i spåren av krisen och åtstramningspolitiken i Europa, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, som tillsammans med TCO:s ordförande Eva Nordmark och Amnesty Internationals generalsekreterare Lise Bergh presenterade rapporten.
IFS-rapporten beskriver en europeisk utveckling som går från förhandlingar och gemensamma överenskommelser mot allt mer av statlig toppstyrning. Med EU:s förslag om nya regler för ekonomisk styrning tog utvecklingen ytterligare ett steg mot att EU lägger sig i lönesättningen och urholkar kollektivavtalen.
Men som flera gånger tidigare är kränkningarna värst i Latinamerika. Under förra året mördades 90 fackligt aktiva och 49 av dem dödades i Colombia. I Guatemala mördades tio fackligt aktiva.
– Vi måste motarbeta straffrihet för den här sortens dåd. Om inte mord och andra brott mot fackligt aktiva utreds och tas till domstol är det en signal att sådana kräkningar är ok, säger Lise Berg, Amnestys generalsekreterare.
Hon förklarar också att fackliga rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. ILO.s åtta kärnkonventioner är en del av FN-systemet.
TCO:s ordförande Eva Nordmark säger att 2 500 fängslats för sin fackliga aktivitet och 5 000 förlorade förra året sina jobb.
– Det är vad som finns med i rapporten och det kan mycket väl så att bara en del av kränkningarna finns med i rapporten, säger hon.
Med på presentationen var Mustapha Tlili, chef för IFS kontor i Amman. Han berättade om utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika.
– Den arabiska revolutionen dödade Usama bin Laden innan USA gjorde det i verkligheten, sa han.
Han berättade om facket i Tunisien, som varit en drivande kraft i revolutionen medan det oberoende facket i Egypten bildades strax före revolutionen och är en liten organisation. IFS har dock nyligen öppnat ett kontor i Kairo för att understödja uppbyggandet av en oberoende fackföreningsrörelse.