ILO ifrågasätter grekiska åtstramningsåtgärder
FN-organet ILO ifrågasätter de åtgärder Greklands parlament och regering infört som en följd av de krav EU och IMF ställt. FN-organet vill utröna om det handlar om brott mot ILO:s konventioner.
Det är ILO:s expertkommitté som i sin årsrapport tar upp utvecklingen i Grekland. Frågan är om Grekland under trycket från IMF – Internationella valutafonden – och EU brutit mot en rad konventioner, bland annat rätten att organisera sig fackligt, rätten att förhandla om kollektivavtal och konventionen om löneskydd.
Det är Greklands fackliga centralorganisation som vänt sig till ILO. Det grekiska facket pekar på att lagstiftning sätter den centralt avtalade minimilönen ur spel genom att göra det möjligt att komma överens om lägre minimilöner i branschavtal och i lokala avtal. Enligt facket innebär detta att systemet med kollektivavtal avvecklas.
Dessutom vänder sig det grekiska facket mot att unga arbetare – under 24 år – förlorar sina minimivillkor för lön och arbetsförhållanden. Facket kritiserar även att lönerna för de offentliganställda sänktes två gånger under 2010.
ILO har inte fattat något beslut utan begär nu svar och förklaringar av de styrande i Grekland. Dessutom erbjuder sig ILO att skicka en expertdelegation till Grekland för att skapa klarhet i situationen i landet. Det är mycket ovanligt att ILO vill skicka en sådan delegation till ett EU-land.
Även om ILO inte fattat något beslut om Grekland gör expertkommittén ett uttalade som går ut på att kommittén betonar vikten av ordentliga konsultationer med anställda och arbetsgivare om kollektivavtalssystemet ska ändras. Och om en regering överväger att sätta stopp för att löner sätts i fria förhandlingar får det bara ske som exceptionell åtgärd under en begränsad tid och en sådan åtgärd får bara genomföras om de anställdas levnadsstandard samtidigt skyddas.