Från årsskiftet skärps kraven på de bolag som förvaltar pensioner för anställda i kommuner och landsting.

För privatanställda arbetare och tjänstemän har förvaltningen av avtalspensionen blivit mycket billigare efter att den upphandlats.

Också för de statligt anställda har kostnaden för pensionsförvaltningen pressats.

Kvar finns 1,1 miljon anställda i kommuner, landsting och kommunala bolag, som i dag betalar mycket mer för sin pensionsförvaltning än andra grupper. Enda kravet för att ett bolag ska få förvalta pensionspengar åt de kommunanställda är att bolaget är godkänt av Finansinspektionen.

– Det är naturligtvis märkligt att kommunalt anställda ska betala mer än andra för samma sak, det inser bolagen själva, säger Harald Mårtensson vid Akademikeralliansen, en förhandlingsgrupp som företräder 17 Sacoförbund med medlemmar i den kommunala sektorn.

– För de statligt anställda har förvaltningsavgifterna pressats ner med i snitt 60 procent, och det är klart att vi jämför med dem.

Facken och arbetsgivarna inom Sveriges kommuner och landsting kommer inte att upphandla pensionsförvaltningen, så som LO och Svenskt Näringsliv gjorde för de privatanställda arbetarna. I stället har de enats om att arbeta fram kriterier och krav som pensionsbolagen måste klara för att alls få vara med och tävla om de kommunalt anställdas pensionspengar.

– Det är bråttom, eftersom vi vill att de nya, förbättrade villkoren ska gälla från 1 januari 2012, säger Harald Mårtensson.

Kommunalarna har haft avgiftsbestämda avtalspensioner sedan 1998. De har alltså haft 13 år på sig att samla ihop pensionspengar, och kan ha ansenliga summor på sina pensionskonton.

Därför är parternas mål att inte bara nya pensionspengar, utan också det gamla kapitalet, ska omfattas av de förbättrade villkoren.

– Vi vill inte att medlemmarna ska tvingas göra ett omval för att få del av de sänkta avgifterna, säger Harald Mårtensson. Hur det ska lösas återstår att se.

Parterna kommer också att diskutera vilka villkor som ska gälla när pensionen betalas ut, inte minst vilka antaganden om livslängd pensionsbolagen gör.