Pensionerna ska utredas
Pensionssystemets ekonomi ska utredas på nytt. I dag enades partierna i pensionsgruppen om att se över bland annat pensionsavgifterna.
– Största hotet mot pensionerna är massarbetslösheten, säger Tomas Eneroth, S-ledamot i Pensionsgruppen, där de riksdagspartier som stod bakom pensionsreformen i mitten av 1990-talet ingår.
– Men därutöver måste vi också titta på själva pensionssystemet, till exempel avgifternas storlek och indexeringen. En grupp inom regeringskansliet med folk från flera departement får uppdraget att analysera hur systemets ekonomiska ställning kan stärkas.
Analysen, som ska redovisas för Pensionsgruppen om ett år, kommer också att ta upp frågan om hur stor del av pensionsavgifterna som ska gå till premiepensionen. När pensionssystemet kom till ville de borgerliga partierna gärna avsätta mer än de 2,5 procent av lönen som i dag går till premiepension, medan Socialdemokraterna höll emot.
Vid sitt möte i dag, onsdag, markerade Pensionsgruppen mycket tydligt att alla svenskar måste få en heltäckande prognos för sin framtida pension.
Sedan 2004 samarbetar staten och pensionsbolagen om en internettjänst, minpension.se, där det är meningen att uppgifter om all pension som individen tjänar in ska samlas. Alltså såväl allmän pension som tjänstepension från de arbetsgivare du har haft, plus eventuellt privat pensionssparande.
Men fortfarande levererar inte alla arbetsgivare och pensionsinstitut in uppgifter till minpension.se. Bland annat saknas kompletta uppgifter om tjänstepensionen för många kommunalt anställda. Statens pensionsverk skickar inga uppgifter om tjänstepension som får tas ut före 65 års ålder, och arbetsgivare som saknar kollektivavtal men har andra pensionsförmåner för sina anställda struntar i många fall i minpension.se.
– De måste skärpa sig, säger Tomas Eneroth. Vi ger dem en frist året åt, annars måste vi överväga lagstiftning.
Att den enskilde får överblick över sin pension är en förutsättning för ett system där ansvaret för pensionen flyttats över från staten till individen. Vad det betyder för pensionen att du jobbar deltid i stället för heltid ska inte komma som en överraskning på ålderns höst.
– Det är också viktigt för den politiska debatten att människor kan se vilken effekt arbetslöshet har på pensionerna, säger Tomas Eneroth.