Ny medling i sopkonflikten
Lastfartyget Stock Marcia blev liggande i Luleå hamn i två dygn. Hon avgick i tisdags i stället för i söndags. Det är en följd av den pågående sopkonflikten. Tömningen av 6 000 kubikmeter tjärolja fick vänta till i måndags morse på grund av övertidsblockaden.
Medlingen i konflikten återupptas på torsdag och fredag i nästa vecka. Då ska medlarna träffa Transport och Bilarbetsgivarna på nytt.
I slutet av den här veckan ska Transport fatta beslut om konflikten ska utvidgas eller inte.
Ännu så länge har konflikten inte haft några större effekter. I första hand är det jour- och beredskapsjobb som inte har blivit gjorda. Det drabbar främst industrin. På några håll har hushållen fått vänta längre på att få soporna hämtade när sopgubbarna inte hunnit med under ordinarie arbetstid.
I Stockholm pågår en dispyt mellan Ragnsells och Transport om hur blockaden mot inhyrning ska tolkas. Orsaken är att Ragnsells anlitar ett bemanningsföretag som hämtar sopor på Kungsholmen.
– Så som vi tolkar varslet är all inhyrning förbjuden sedan i onsdags i förra veckan. Ragnsells har inte gjort någon invändning mot varslet, säger Mikael Johansson, ombudsman på Transport.
– Vi har en annan tolkning är Transport. Vår tolkning är att vi inte ska hyra in personal för att gå runt övertidsblockaden. Det gör vi inte heller. Det här en underentreprenör som vi har anlitat sedan vi tog över sophämtningen på Kungsholmen på sensommaren förra året, säger Göran Bergander, vd på Ragnsells.
I spåren av tolkningstvisten har det varit en del dispyter utanför återvinningsanläggningen i Högdalen i södra Stockholm, där de anställda i bemanningsföretaget börjar sina arbetsdagar. Andra sopgubbar åkte dit några morgnar i förra veckan för att uppmana dem att följa blockaden och stanna hemma.
Tydligen gick det livligt till. Bemanningsföretaget har kontrat med två polisanmälningar om olaga hot.
I Norrbotten har Transport 75 medlemmar som jobbar enligt miljöarbetaravtalet, det avtal som sopkonflikten gäller. Bara tio av dem hämtar hushållssopor. Förklaringen är att de flesta kommuner i Norrbotten har kvar sophämtning i egen regi. Konflikten berör enbart privatanställda sopgubbar.
De flesta miljöarbetarna i Norrbotten jobbar med sådant som farligt avfall, industrisanering, brunnstömningar och slamsugning.
Niklas Stridsman är en av dem.
– Vi berörs inte av kraven på en belastningsbegränsare, men vi tycker att det är rätt och riktigt. Vi är solidariska med dem som hämtar hushållssopor. För egen del vill vi ha högre ob- och beredskapsersättning, förklarar han.