Regeringens beslut att låta arbetslösa i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning fick inte oppositionen att ändra uppfattning. Den står fast vid att inga nya långtidsarbetslösa ska få överföras till den tredje fasen. Beslutet om ett sådant initiativ fattades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagen och justeras på torsdag.

– Det är bra att regeringen gör detta och det är ett tecken på att den känner sig hårt pressad, säger Josefin Brink (V).

Men det räcker inte för att oppositionen ska ändra uppfattning och vilja stoppa allt inflöde i fas tre.

– Hela åtgärden är rutten i grunden, där en ny skandal avslöjas var och varannan dag. Det har blivit ohållbart, säger hon och konstaterar att i fas 3 finns 26 000 personer, att tusentals tillkommer och att flertalet påverkas inte av regeringsbeslutet.

Att regeringens beslut kommer strax före arbetsmarknadsutskottets möte är ingen slump, anser Ylva Johansson (S).

– Det visar att vi kan sätta press på regeringen.

Men det påverkar inte oppositionens initiativ eftersom grunden för det är att 47 procent i fas 3 utför ordinarie arbete utan lön, menar hon.

– Det är en åtgärd som missbrukas och de borde i stället kunna få ordinarie jobb, säger hon.

– Bara 1,4 procent går vidare till arbete eller studier. Det är ett uselt resultat.

En ansvarsfull opposition skulle ha dragit tillbaka initiativet, anser arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

– Det visar att den är mer engagerad i att vara mot regeringen än att de långtidsarbetslösa ska få jobb.

Regeringens beslut att tillåta deltagare i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning om den leder till arbete gäller bara året ut. Sedan ska insatsen utvärderas.

– Nu växer många nya jobb fram och deltagarna har genom fas 3 kommit närmare arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kan då fler av dem komma ut i arbete, säger Tobé.

– Efter detta år ska vi dra slutsatser. Om det visar sig framgångsrikt kan det bli en fortsättning.

Penilla Gunther (KD) gläds åt att regeringen beslutat att tillåta utbildning i fas 3 men vill ha fler förändringar.

Hon menar att det är fel att det finns ett antal personer med funktionsnedsättning i fas 3 samtidigt som Arbetsförmedlingen har pengar över i anslaget till lönebidrag, förra året 700 outnyttjade miljoner.

Enligt Gunther beror det på att kravet på kollektivavtal för att få använda lönebidraget följs striktare.

– Tidigare har man sett lite mellan fingrarna på det. Det finns många ideella föreningar och små företag som inte har råd att betala avgiften till en arbetsgivarorganisation, säger hon och efterlyser ett undantag.

Arbetsmarknadsutskottets majoritet beslutade också att arbetslösa under de första 100 dagarna bara ska behöva söka jobb i sitt yrke och i sitt närområde och att uppdra åt regeringen att komma med förslag som underlättar för arbetslösa att stämpla upp.

Därmed råkade regeringens arbetslinje ut för tre bakslag under mindre än en timme.

– Det är ett tecken på att regeringens arbetsmarknadspolitik misslyckats. Vi har en bestående hög arbetslöshet samtidigt som sju av tio företag har svårt att finna kompetent arbetskraft, säger Ylva Johansson (S).

Tomas Tobé (M) kontrar med att oppositionen inte har några gemensamma förslag.

– Vi har en ohelig utgiftskoalition utan idé om hur förändringarna i a-kassan ska finansieras. Menar de allvar får de återkomma med en gemensam budget, säger han.