I höst ska Malmö stad för första gången ta emot deltagare i fas 3 – på sina egna villkor. Efter ett år ska deltagarna lämna fas 3 och erbjudas anställning i två år i staden med avtalsenlig lön.

– I stället för att människor mer eller mindre förvaras i olika fas 3-projekt kan man faktiskt anställa dem och ge dem arbete. De samhällsekonomiska vinsterna blir mycket större om man nyttjar människors kompetens i stället för utnyttja dem i fas 3. Vi vill visa att det går att skapa alternativ till fas 3 som faktiskt handlar om arbete, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Nu har budgetberedningen sagt ja. Det innebär att projektet Arbets- och utbildningsplatser startar i höst. Det omfattar 100 människor i fas 3.

Under det första året erbjuds deltagarna stödjande insatser, utbildningar och jobbcoachning. De som inte har fått jobb efter ett år erbjuds anställning i kommunen i två år med avtalsenlig lön. Målet är att den vara a-kassegrundande.

Deltagarna ska utföras ”riktiga arbetsuppgifter som annars inte görs på arbetsplatsen”. Målet är att höja kvalitén på kommunala verksamheter.

Det kostar Malmö stad åtta miljoner att anställa 100 personer i två år. Arbetsförmedlingen väntas stå för mellan 60 och 65 av kostnaden genom olika anställningsstöd.

Det första året finansieras delvis med statsbidraget på 5 000 kronor i månaden som Malmö får för att ta emot fas 3-deltagarna. Det blir sex miljoner på ett år.

999 personer var inskrivna i fas 3 i Malmö i mars i år, men enligt Andreas Schönström går kvalitet före kvantitet. Malmö stad ska inte ta emot fler än att alla kan få vettiga arbetsuppgifter.