Saco ändrar inställning till europluspakten
Saco säger ja till europluspakten. Därmed har organisationen ändrat sin bedömning och kommit till en annan slutsats än LO och TCO.
– Det är bättre att vara med och påverka den fortsatta utvecklingen än att stå utanför utan inflytande. På så sätt kan också framtida ingrepp i vår kollektivavtalsmodell motverkas, säger Sacos ordförande Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Under våren har de fackliga organisationerna mullrat mot en rad EU-förslag som de menar hotar den svenska modellen för lönebildning.
De tre fackliga centralorganisationerna – LO, TCO och Saco – har bland annat varit kritiska mot ett förslag som heter europakten och går ut på att EU-länderna ska samordna den ekonomiska politiken i högre grad.
Efter tung kritik, från fackliga organisationer i olika länder samt Europafacket, har EU gjort förändringar i europakten som fått det nya namnet europluspakten.
Enligt Saco har den massiva kritiken inneburit att det ekonomiska samarbetet är acceptabelt. Bland annat har EU infört tydligare garantier för att lönebildning i framtiden ska vara en nationell angelägenhet.
– Med de garantier som skrevs in om varje lands suveränitet borde inte längre den nordiska modellen med fria parter som sluter kollektivavtal vara hotad vid en anslutning till pakten, säger Anna Ekström i en kommentar.
LO håller dock inte med.
– De säger att det är bättre att vara med och påverka men vi har en annan ståndpunkt, säger Lise-Lotte Lenberg, chef för LO:s internationella enhet.
I dag har 23 av EU:s 27 medlemsländer sagt ja till att gå med i europluspakten.
Vid sidan europluspakten håller EU-kommissionen på att ta fram ett lagstiftningspaket som ska reglera hur EU-länderna ska hantera sin ekonomi. Även där har det funnits stark facklig kritik. I Sverige har LO, TCO och Saco pekat på att dessa lagar också hotar den svenska lönebildningen.
– Där är vi fortfarande kritiska till de EU-förslag som finns, säger Åke Zettermark, chef för internationella avdelningen på Saco.