I tre mål prövar Högsta förvaltningsdomstolen nu de nya villkoren för sjukersättning för första gången. Utöver Maria Wiklund här ovan gäller målen:

• En 45-årig kvinna som lider av Sjögrens syndrom, en kronisk inflammatorisk sjukdom.

Den behandlande läkaren, som är specialist i reumatologi och invärtesmedicin, bedömer nedsättningen av arbetsförmågan som ”livslång”. Förvaltningsrätten och kammarrätten anser att kvinnan har rätt till sjukersättning.

Försäkringskassan har över­kla­gat. Sjukdomen går i skov, och frågan för domstolen är om arbetsförmågan kan anses nedsatt ”stadigvarande” trots att kvinnan mår bättre i perioder.

• En 32-årig man med aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD) samt utvecklingsstör­ning. Handikappen är medfödda och livslånga, och ytterligare medicinsk behandling är inte aktuell. Mannen deltar i anpassad sysselsättning.

Förvaltningsrätten och kammarrätten anser att mannen har rätt till hel sjukersättning,

Försäkringskassan har överklagat. Visserligen är det uppenbart att mannen aldrig kan ha ett vanligt jobb, och även till den skyddade arbetsmarknaden är steget långt. Men är alla möjligheter till arbetsinriktad rehabilitering är uttömda? Försäkringskassan anser inte det.