Fackliga aktivister i Bahrain får lämna sina jobb
Bahrains diktatur hårdnar. Myndigheterna tar nu i med hårdhandskarna mot demokratirörelsen, uppger världsfacket IFS. Mer än 2 000 arbetare har sparkats på grund av att de varit fackligt organiserade.
– Myndigheterna är ute efter att utplåna landets fackföreningsrörelse, sa Japp Wienen, vice generalsekreterare i Internationella fackliga samorganisationen (IFS), denna vecka efter att ha besökt landets huvudstad Manama.
Cirka 2 000 arbetare, som varit anställda på ett 30-tal statligt ägda bolag har avskedats på grund av att de har varit med i facket. Även journalister som skrivit om protesterna har avskedats och hotats med åtal, uppger IFS.
Flera fackföreningsledare i General Federation of Bahraini Trade Unions (GFBTU) har också fått lämna sina jobb efter oroligheterna då flera demonstranter krävde demokratireformer i kungadömet.
Statens svar var hårt och våldsamt.
Attackhelikoptrar och säkerhetsstyrkor sattes in mot demonstranterna och flera personer dödades. Landet fick förstärkningar i form av soldater ifrån grannlandet Saudiarabien.
Japp Wienen säger att repressionen mot facket har ökat den senaste tiden.
Grupper som stödjer regeringen har delat ut bilder oppositionella och uppmanat till att ”inte visa någon nåd”.
– Vi kommer inte bara att stå vid sidan om och låta det ske. Om inte regeringen lägger om sin kurs så kommer det att få allvarliga diplomatiska och ekonomiska konsekvenser, säger Japp Wienen.
Han har uppmanat fackliga organisationer runt om i världen att uppmärksamma situationen. Attackerna mot facket i Bahrain kommer också att tas upp under FN-organet ILO:s stora konferens i juni.
Landet har undertecknat ILO-konventionen 111 som förbjuder diskriminering av anställda. Enligt världsfacket IFS så bryter Bahrain mot konventionen då fackliga medlemmar sägs upp från statliga företag.
Fakta
Bahrain
Ett litet örike och kungadöme utanför Saudiarabiens kust. Kungen Hamad ibn Isa al-Khalifah utser parlamentsledamöterna i den övre kammaren. Till den undre kammaren kan folket välja sina kandidater. I takt med att landets oljereserver har börjat tryta har landet förändrat sin ekonomi och blivit ett centrum för många banker.
I landet som har cirka 1,2 miljoner invånare finns både shia- och sunnimuslimer, vilket har lett till konflikter.
Källa: CIA, The World Factbook