Besked på LO-Tidningen Live
Hillevi Engström frågas ut av Johanna Kronlid på LO-Tidningen Live den 4 april.
Stödpengar till företag ligger kvar på kontot samtidigt som funktionshindrade har svårt att få jobb. Enligt arbetsmarknadsministern vet många företag inte ens om att det finns pengar att hämta. Regeringen ska därför se över statens stöd.
Vägen in på arbetsmarknaden är lång och krokig för många med funktionshinder, vilket var temat på den första träffen i seminarieserien LO-Tidningen Live som hälls på måndagskvällen.
Först ut var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).
– När krisen slår till är det de som står längst från arbetsmarknaden som drabbas hårdast, sa ministern inför cirka 50 gäster som kommit till samtalet.
I dag har cirka en halv miljon i Sverige en funktionsnedsättning, hälften av dessa står utanför arbetsmarknaden. Arbetslösheten i gruppen är med andra ord hög.
– Men när jag pratar med många småföretag har de inte en aning om att de kan få stöd från Arbetsförmedlingen för att anställa personer med funktionsnedsättning, sa Hillevi Engström.
I dag finns det, enligt henne, en miljard kronor i outnyttjade lönebidrag som arbetsgivare skulle kunna använda vid anställningar.
Arbetsmarknadsministern deklarerade att regeringen ska se över stödformerna och i vår tillsätta en utredning om hur dessa ska utformas i framtiden.
Förändrade attityder är, enligt henne, en viktig väg för att minska arbetslösheten i gruppen.
I dag tas miljö- och könsaspekterna upp i företagens årsredovisningar. Arbetsmarknadsministern hoppades att framtidens årsredovisningar på samma sätt kommer att innehålla några sidor om funktionshinder.
Som exempel tog hon Icas årsredovisning där funktionsnedsattas roll i företaget betonas flera gånger.
Arbetsmarknadsministern tyckte dock att arbetsgivarna generellt kunde göra mer för att få fler i gruppen i arbete.
Fackförbundet ST:s ordförande, Annette Carnhede, hävdade senare att staten själv hade problem.
– För 20 år sedan hade den statliga sektorn flest anställda på anställningsbidrag men nu har det dragits ned. Om man inte själv kan föregå med gott exempel kan du inte kräva att de privata företagen ska göra det, sa fackförbundsordföranden.
Hillevi Engström svarade.
– Du har helt rätt. Det är ett bekymmer, sa hon men tillade sedan att det många gånger handlade om att förändra attityder – men att regeringen också höjt det särskilda anställningsstödet.
Arbetsmarknadsministern varnade även för att det sprids en myt om ett slimmat arbetsliv som handlar om att den som inte är toppresterande inte får plats.
– Det är en myt vi måste slå hål på. Det är ett arbetsliv som aldrig kommer att hålla.