”Över en halv miljon har nedsatt arbetsförmåga”
Den svenska arbetsmarknaden har påbörjat sin återhämtning efter finanskrisen. När jobbchanserna ökar är det viktigt att alla får chansen att delta på arbetsmarknaden på samma villkor. Allt fler personer tar avgörande steg tillbaka till arbetsgemenskapen och bidrar till en mer öppen och tolerant arbetsmarknad.
Men alldeles för många får fortfarande inte möjlighet att ta steget in på arbetsmarknaden. Som arbetsmarknadsminister är det en av mina viktigaste uppgifter att – tillsammans med parterna – kämpa för en arbetsmarknad där alla ges plats att delta utifrån sina egna förutsättningar.
Våra arbetsplatser måste bli mer öppna och inkluderande. Även om både medvetenheten och attityderna hos landets arbetsgivare har förbättrats så kvarstår fortfarande stora utmaningar. Över en halv miljon svenskar lever i dag med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Hälften av dem står utanför arbetsmarknaden, vilket är en långt större andel än för personer utan funktionsnedsättning.
Vi politiker måste, tillsammans med arbetsmarknadens parter, målmedvetet höja ambitionerna i arbetet med att identifiera och undanröja de hinder för full delaktighet som finns i samhället, men också vara delaktiga i att förändra attityder och förebygga och bekämpa diskriminering. Människor måste kunna ge sig ut på arbetsmarknaden och företag måste vilja anställa.
Under vintern och våren har jag besökt en rad verksamheter och arbetsplatser som tar ett större socialt ansvar och skapar nya möjligheter för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
För mig är det angeläget att lyfta upp och synliggöra de goda exempel som finns runt om i landet. Många är de tankar och erfarenheter jag tar med mig från inspirerande besök på verksamheter såsom Accessum i Västerås, Café Ringen i Tyresö Open Eyes i Stockholm eller Fontänhuset i Nyköping.
Gemensamt för många av de verksamheter jag besökt är att de genom hjälpmedel och anpassade anställningar undanröjt eventuella hinder för en anställning.
Regeringen för en aktiv politik för att utveckla och skapa nya vägar in på arbetsmarknaden.
Med nya former av subventionerade anställningar såsom lönebidrag, särskilt anställningsstöd och nystartsjobb och en förbättrad matchningsfunktion ökar möjligheten för personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga att kunna finna eller återfinna sin plats i arbetslivet. Vi har även infört höjda stöd för arbetsplatsanpassningar och arbetshjälpmedel. När jag träffar personer som tidigare stått utanför arbetsmarknaden har de ett klart och tydligt budskap: Fördomar mot personer med nedsatt arbetsförmåga och andra grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden är ett betydande hinder för anställning.
Vi har därför gett Myndigheten för handikappolitisk samordning ett attityd-uppdrag, där de ska öka kunskapen om personer med psykisk funktionsnedsättning och finna effektiva metoder för attitydförändring.
Vi har även gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att informera företag om de många stöd som finns. Vi både tror och hoppas att mer och bättre information får fler företag att anställa personer med en svagare anknytning till arbetsmarknaden.
I dag är cirka 7 000 personer verksamma i så kallade sociala företag, vilket är en ökning med hela 3000 personer sedan år 2007. Min förhoppning är att fler företag och verksamheter kommer att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Idén om en inkluderande arbetsmarknad är viktig för ett hållbart arbetsliv och jag hoppas att det i framtiden blir lika självklart som att ta ansvar för vår miljö.
Jag vill att alla som kan jobba ska ges möjlighet att kunna göra det. Oavsett bakgrund och var man befinner sig i livet ska man få stöd för att kunna finna eller återfinna en plats på arbetsmarknaden utifrån sina egna förutsättningar.
Men för att nå dit måste vi alla – såväl politiker som arbetsmarknadens parter – ta ansvar och fundera över vad vi själva kan göra för att morgondagens Sverige ska bli mer tillgängligt för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Tillsammans kan vi göra upp med de strukturer och attityder som idag hindrar personer med funktionsnedsättningar att fullt ut delta i samhället.
Hillevi Engström
Arbetsmarknadsminister