Byggnads vill stoppa sänkt lön för utstationerade
EU-rätten gör det möjligt att sänka lönen för polska medborgare som arbetar i Sverige med 21,5 procent.
– Det är helt åt helvete. Det blir inte juste. Polackernas löner sänks och konkurrensbilden ändras. Det är som om vissa skulle slippa betala moms, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare hos Byggnads.
I dag vänder sig Byggnads både till EU-kommissionen och den svenska regeringen för att få till stånd en ändring av reglerna. Det handlar om en EU-förordning om samordning av ländernas sociala trygghetssystem. Grundregeln är att det är bestämmelserna i landet där arbetet utförs som ska gälla.
Men det finns undantag. Om en arbetsgivare skickar anställda på tillfälligt jobb i något annat EU-land och arbetet varar i högst 24 månader omfattas de anställda av hemlandets lagstiftning.
Om det polska byggföretaget betalar sina anställda 160 kronor i timmen säger de polska reglerna att de socialavgifterna på minst 21,47 procent ska dras från lönen. Det medför att lönen i det här fallet sänks med 33 kronor och blir 127 kronor i timmen.
Den polske byggjobbaren får alltså lägre lön, eftersom de sociala avgifterna betalas av honom och hans arbetsgivare slipper betala in de svenska sociala avgifterna på drygt 30 procent.
– Nu vill vi att EU ska ta bort den här regeln och vi vill att den svenska regeringen ska upphäva dispensen från de svenska reglerna om sociala avgifter, säger Torbjörn Johansson.
Han berättar att alltfler företag från andra länder marknadsför sig med lägre kostnader på ett lagligt och avtalsenligt sätt.
Enligt ett pressmeddelande från Byggnads skattade 45 procent av de anställda på infrastrukturprojekt som Citytunneln i Malmö, Norra Länken och
Citybanan i Stockholm i något annat land. Enligt Byggnads handlar det om stora konkurrensfördelar vid upphandlingen samtidigt som miljarder av svenska skattepengar hamnar i andra länder i ett slags indirekt och otillåtet statsstöd.
– Det här innebär att små och medelstora företag har svårt att konkurrera oavsett vilken bransch de finns i. De får välja mellan att gå under eller att ägna sig åt svartarbete, säger Mattias Landgren, chefsjurist hos Byggnads.
Han säger att detta kommer att bli ett jätteproblem inom EU. Skälet till att det inte varit någon diskussion i andra länder är att flera av dem har haft övergångsregler. Exempelvis Tyskland är undantagna från den här typen av dispens. Den går dock ut i maj.
Byggnads har inte undersökt närmare vilken länder som har den här typen av regler för social avgifter, men Mattias Landgren tror att det rör sig om alla nya medlemsländer.