Sjunkande reallöner i EU
Reallönerna sjunker inom den privata sektorn i EU. Sverige är ett av de få länder där köpkraften blir bättre. Däremot ökar andelen fattiga som har ett arbete något i Sverige.
Det framgår av en rapport från ETUI – Europafackets forskningsinstitut i Bryssel. Rapportens författare Rory O’Farell konstaterar att det handlar om privat sektor och att reallönerna i den offentliga sektorn sjunkit betydligt mer i en del länder.
Han förklarar att många blivit förvånade över de sjunkande reallönerna. Han säger också att den sjunkande köpkraften är ett uttryck för att reallönerna är flexibla.
Det handlar om en jämförelse mellan tredje kvartalet 2009 och samma kvartal förra året. För EU:s alla 27 länder sjunker reallönen med 0,9 procent i genomsnitt. I Tyskland är nedgången ungefär 1 procent medan ökningen i Sverige ligger på blygsamma 0,16 procent.
Den allra största sänkningen av reallönen finns i Grekland och Spanien, där köpkraften minskat med 11, 5 respektive 4 procent. Reallönerna ökar bara i 9 av EU-länderna och de största ökningarna finns i Bulgarien och Tjeckien med 7,6 och 3,7 procent.
Andelen fattiga med ett heltidsarbete ligger på någorlunda samma nivå under de senaste åren i EU som helhet, men i några länder ökar de fattiga medan de minskar i en del länder. I EU betraktas 7,1 procent av dem med ett heltidsarbete som fattiga.
Mellan 2004 och 2009 har andelen i Sverige ökat från 5,1 till 6,2 procent. Även i Danmark och Norge ökar de fattiga som arbetar något. I Slovakien och Österrike minskar däremot de fattiga med jobb.
Bland dem som har deltidsjobb är situationen helt annorlunda. I hela EU räknas var åttonde av dem som fattiga medan en tredjedel av dem med deltidsjobb i Portugal är fattiga och över hälften i Rumänien. I Sverige är 8,3 procent av de deltidsanställda fattiga och det har skett en liten ökning.
Definition: Som fattiga med arbete räknas de som har mindre än 60 procent av medianinkomsten sedan skatten är betald och eventuella bidrag utbetalda