Omfattande förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen står högt på Socialdemokraternas agenda, enligt den nyvalda partiledaren Håkan Juholt.
– Det här är system som står i centrum för vår politik, säger han.

Hur försäkringarna ska förändras var dock inget han ville diskutera på den presskonferens han i dag höll tillsammans med den nyvalde partisekreteraren Carin Jämtin. Han berättade bara att partiet kommer att ta fram ett omfattande program när det gäller både a-kassan och sjukförsäkringen.

Men på några punkter var Juholt ändå tydlig. Han kallade dagens a-kassa, som på grund av det låga ersättningstaket bara ger några få procent av alla arbetslösa 80 procent av sin lön i ersättning, för skamlig. Och han var tydlig med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring.

– Ingen ska kunna gå år efter år och lyfta a-kassa.

Han betonade dock samtidigt att staten har ett ansvar att hjälpa arbetslösa tillbaka till jobb genom utbildning, träning och praktik.

– A-kassan är en omställningsförsäkring med delat ansvar. I dag läggs hela ansvaret på den arbetslösa.

Håkan Juholt slog också fast att partiet kommer att göra en stor genomlysning av skatterna framöver. Eftersom partiet ännu inte utsett en ny ekonomiskpolitisk talesperson ville han inte heller kommentera vilka förändringar som behövs, mer än att det inte handlar om skattehöjningar.

– Vi har ett antal goda år framöver, konstaterade Juholt.

– Vi ser inget som helst behov av att höja skatterna. Däremot ett behov av att justera skatterna.

Håkan Juholt var tydlig med att den politik partiet redan beslutat om ligger fast på alla områden även med en ny partiledare. Det gäller även partiets hållning i kärnkraftsfrågan.

– Kärnkraften är en ändlig energikälla. Den ska fasas ut, sade Håkan Juholt.