Det finns ingen anledning att oroa sig för den svenska lönebildningen, anser den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt. 
Facket och den politiska oppositionen är av en annan uppfattning.
Ett lagpaket som ska diskuteras på EU:s toppmöte som inleds i morgon riskerar att underminera den svenska modellen.

I dag, onsdag, diskuterade EU-nämnden den svenska positionen inför EU:s toppmöte som inleds i morgon. 
Från fackligt håll finns en oro för flera förslag som EU kommit med senaste tiden för en striktare ekonomiskt styrning för EU-länderna. 
Även den politiska oppositionen har varit kritiska och anser att den svenska modellen kan vara hotad, bland annat av ett paket med sex lagförslag som kan de tror kan påverka lönebildningen. Dessa lagförslag är inte detsamma som den så kallade euro-pakten.

Enligt den svenska statsministern är dock farhågorna överdrivna.

– Det är inte så att Europas regeringar vill att EU ska intervenera i den nationella lönebildningen, säger Fredrik Reinfeldt.
EU:s länder värnar om sin suveränitet, hävdade statministern. Dessutom hänvisar Fredrik Reinfeldt till en artikel i Lissabonfördraget som han anser är ett skydd för den svenska lönebildningen.

– Givet paragraf 152 i Lissabonfördraget och givet att Sverige står utanför eurozonen så menar jag att det inte finns någon grund för att hävda att det skulle kunna förekomma någon påverkan på svensk lönebildning, säger Fredrik Reinfeldt.

Även EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton (FP) är inne på samma linje.

– Jag är absolut säker på att lagförslagen inte kommer leda till någon inblandning från EU. Det finns ingen rättslig grund för något sådant och det finns heller ingen önskan från EU att göra sådana ingrepp, säger han.

Oppositionen som krävt garantier mot EU-inblandning i svensk lönebildning ger dock inte särskilt mycket för de argumenten.

– Var det inte just så Reinfeldt och Carl B Hamilton sa före Lavaldomen. Om dem nu inte vill att EU ska påverka lönebildningen vore det inte några problem att begära bindande garantier, säger Miljöpartiets Gustav Fridolin.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anser inte heller att statsministerns argument håller.

– Han hänvisar till Lissabonfördraget men det är ett lagstiftningspaket och det kommer att påverka oss, säger han.

På dagens möte i EU-nämnden agerade oppositionen mer enhetligt än tidigare.

Socialdemokraterna har skärpt tonen. Partiet har närmat sig Vänsterpartiet och Miljöpartiets uppfattning som ligger nära fackets krav på garantier mot EU-inblandning i lönebildning.

Socialdemokraten Patrik Björk sa i eftermiddags att han är bekymrad över att den svenska regeringen inte vill kräva garantier från EU. Han tycker också att regeringens försvar för den svenska lönebildningen har varit alldeles för svagt.

– Förra veckan krävde vi att arbetsmarkandsministern skulle åka till Bryssel och ställa som krav att motverka socialdumpning och säkra rätten att teckna kollektivavtal men hon vägrade att gå med på det, säger Patrik Björk.

I morgon och på fredag kommer EU:s regeringschefer att behandla bland annat de sex lagförslagen.

På mötet kommer även den så kallade euro-pakten att tas upp. Sverige har bestämt sig för att inte delta i samarbetet som går ut på att göra euron till en stabilare valuta.

Förhandling om lagförslagen pågår just nu mellan EU-parlamentet och EU-kommissionen. Ett beslut ska fattas på ministerrådmötet i juni.

Göran Jacobsson

Fakta

EU:s ekonomiska styrning

I morgon inleder EU sitt vårtoppmöte som kommer att domineras av diskussioner om den ekonomiska politiken.
Bland annat ska en pakt för euron godkännas och sex lagförslag om regler för hur ländernas ska sköta sin ekonomi ska tas upp.
Artikel 152 i Lissabonfördraget säger: ”Unionen ska erkänna och främja arbetsmarknadsparternas betydelse på unionsnivå och därvid ta hänsyn till skillnaderna i de nationella systemen. Den ska underlätta dialogen mellan arbetsmarknadens parter med respekt för deras självständighet. Det sociala trepartstoppmötet för tillväxt och sysselsättning ska bidra till den dialogen.”

Källa: EU