– Ukraina vill ha hjälp med att bygga upp en medlingsfunktion, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.

I dag reser han för ett första möte med representanter i landet.

Claes Stråth ska under veckan träffa representanter för fack och arbetsgivare, samt för medlingsfunktionen.

– Det finns ett medlingsinstitut där, men mycket ligger kvar från den sovjetiska tiden, med en sammanblandning av staten, politiken, fack- och arbetsgivarfunktioner.

– Så jag försöker sätta mig in i hur det är i Ukraina, säger Claes Stråth, kvällen före avresan.

Han har precis läst nyheten om att den förre presidenten Leonid Kutjma misstänks för att ha beordrat mordet på den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze, som försvann 2000, och där en polischef tidigare erkänt sin inblandning.

– Så det är kanske inte riktigt svenska förhållanden, säger Claes Stråth.

Efter det inledande besöket i veckan ska han bedöma om det finns förutsättningar för fortsatt samarbete.

Bakgrunden heter Labour Market Dialogue, ett Sidafinansierat projekt där LO, TCO och Svenskt Näringsliv tagit ett nytt grepp på arbetsmarknadsfrågorna inom biståndet. Partsgemensamma frågor har stått i centrum. Fack och arbetsgivare från Sverige har mött representanter från Ukraina inom gruv-, metall- och kemiska industrin samt inom service och handel, för att utveckla självständiga organisationer.

– Det har fungerat oerhört bra i en så pass bra i en dålig miljö. Programmet fokuserade på den sociala dialogen med förhandlingsteknik och på konfliktlösning och det är där som Claes Stråth kommer in som en förlängning, säger Per Tistad.

Förfrågan om att ta ett steg vidare kring statens roll i medlingsväsendet kom från de ukrainska samarbetspartnerna.

– Vi har hittat rätt väg, med en projektledare från Vitryssland, bland annat, och vi kom så långt att vi utbildat den som nu blivit arbetsmarknadsminister, Vasyl Nadraga, som deltog i projektet som representant från en central arbetsgivarorganisation, säger Per Tistad.

Labour Market Dialogue i Ukraina har pågått mellan 2004 och 2010, men har också genomförts i Nigeria, Kenya och Algeriet.

Diskussioner förs nu med Sida om en fortsättning i åtminstone några av länderna.