Välfärdsbranschen utan koll
Efter den senaste tidens skandaler på vinstdrivande företag inom offentlig sektor ger Svenskt Näringsliv nu ut en försvarsskrift. Den ska visa att skatter visst kan gå till vinst utan att försämra vård och undervisning.
I ”Vitsen med vinsten” tas läsaren med på fyra hemma hos-besök. Två går till vinstdrivande skolor med äppelkindade elever och två till vinstdrivande vårdinrättningar med glada patienter.
De fyra solskens-historierna ger naturligtvis inga argument åt något håll utan förmedlar mest en aura av kuliss-propaganda.
Den egentliga debatten behandlas dock kortfattat i ett överraskande nyanserat förord och i efterskrifter av Bo Edvardsson och Henrik Jordahl från institutet för näringslivsforskning.
Jordahl framhåller att utbudet av tjänster bör vara varierat. Vem vill inte det, men det har ingen koppling till vinstproblematiken.
Jordahl menar också att konkurrens skapar kvalitet, vilket inte heller är ifrågasatt.
Konkurrens skapar lägre priser och kostnader i och med att företag tvingas öka sin produktivitet, alltså tillhandahålla samma eller till och med bättre varor och tjänster till lägre kostnader.
Problemet är bara att konkurrensen är satt ur spel när våra skatter garanterar företagens vinster och någon fri marknad inte existerar.
I det läget blir en kraftigt ökad kontroll och begränsning av vinstuttagen de enda sätten att hindra branschen från att rasa samman under ett ”race to the bottom” – något vi sett föraningar om i de skandaler som avlöst varandra.
I den rosenskimrande lilla boken förbigås därmed det verkliga problemet, bristen på företagsekonomisk konkurrens inom de områden skriften vill försvara.