S kräver garantier om EU:s ekonomiska styrning
Socialdemokraterna skärper tonen och närmar sig LO. S vill nu att regeringen ska skaffa rättsligt bindande garantier för att EU inte ska lägga sig i arbetsmarknadsfrågor i Sverige.
Blir det inga garantier måste Sverige säga nej till förslagen om ekonomisk styrning.
– På ren svenska vill vi att vi ska kunna göra som vi vill när det gäller arbetsmarknaden, säger Bo Bernhardsson, socialdemokratisk riksdagsman i EU-nämnden.
Han säger att de bindande garantierna ska innebär att EU:s förslag om bättre ekonomisk styrning inte får några konsekvenser för lönebildning, kollektivavtal och arbetsmarknaden. Det är en skärpning av tonen jämfört med i slutet av förra veckan.
S kommer att lägga fram sin nya och lite skrapare hållning på EU-nämndens möte i morgon. Mötet är en förberedelse för EU-toppmötet i slutet på veckan, då EU:s regeringschefer ska ta ställning till lagstiftningsförslagen.
– Det låter väldigt bra. Det ser ut som socialdemokraterna skärper kraven på regeringen nu, säger Lise-lotte Lenberg, chef för LO:s internationella enhet.
Hon hoppas också att S kan se till att agera gemensamt med V och MP för att binda upp regeringen till en linje som innebär att EU inte ska kunna lägga sig i lönebildning och andra arbetsmarknadsfrågor i Sverige.
LO-Tidningen har tidigare berättat om fackets invändningar mot EU-förslag, som handlar om att EU vill ha större kontroll över ländernas finanspolitik och över sånt som lönebildning och offentliga utgifter.
På EU-nämndens möte i fredags tog V och MP skriftligt avstånd från EU-förslagen och begärde undantag från de föreslagna reglerna. LO var samtidigt besviket på S och tyckte att partiet agerade svagt. Nu ser det ut som att S närmar sig LO tuffare hållning.
– Förslagen från EU är inte glasklara. Risken finns att det gömmer sig dumheter i texten, men jag hoppas att vårt ställningstagande ska räcka för att få stopp på EU:s inblandning i våra arbetsmarknadsfrågor. Och om det inte räcker får vi göra mer, säger Bo Bernhardsson.
Han håller i princip med V och MP om deras invändningar, men han tror inte det är möjligt att göra undantag.
Regeringscheferna diskuterar förslagen i slutet på veckan. Sen följer förhandlingar med EU-parlamentet. Och i juni är det meningen att regeringscheferna tar ställning till förslagen för bättre ekonomisk styrning.