EU-kommissionen vill införa en helt ny beslutsmetod när det gäller bötesstraff för medlemsstaterna. För att kommissionens vilja ska gå igenom räcker det med stöd från en mindre del i ministerrådet.

– En sådan förändring stärker överstatligheten inom EU. Förändringen håller dessutom på att ske helt utan debatt och det är ett demokratiskt problem i sig samtidigt som själva förändringen är ett demokratiskt problem, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

Det handlar om de sex nya lagar som EU-kommissionen vill införa för ekonomisk styrning. Grundidén med dessa är att kommissionen ska ha mer makt och kontroll över ländernas finanspolitik och över det som kommissionen kallar ”makroekonomiska obalanser”. Kommissionens åtgärder kan vara krav på minskade offentliga utgifter, krav på hur de offentlig anställdas löner får utvecklas eller gälla lönebildningen i stort i ett land.

Om ett land inte följer kommissionens beslut i dessa frågor kan kommissionen utdöma böter på maximalt 0,2 procent av BNP. Och här kommer den nya beslutsprocessen in i bilden. Det blir ett slags inbyggt minoritetsstyre. För att stoppa ett bestraffningsförslag från kommissionen måste det finns en kvalificerad majoritet som röstar mot bötesförslaget.

I vanliga fall betyder kvalificerad majoritet att ha stöd av två tredjedelar eller drygt 66 procent och med den definitionen skulle det räcka att kommissionen fick stöd av en tredjedel. EU:s definition är mer komplicerad.

– Hela bevisbördan är alldeles omvänd. Och med ett sådant beslutssystem blir uppförsbacken brantare för dem som vill göra något annat än vad kommissionen förespråkar, säger Claes-Mikael Jonsson.

I morgon onsdag kommer riksdagens EU-nämnd diskutera EU-förslag och på torsdag och fredag ska EU på sitt toppmöte besluta om lagstiftningspaketet för bättre ekonomisk styrning.

Fakta

EU:s definition på kvalificerad majoritet för EU-rådet, som består av ländernas ministrar inom ett visst område, är mer komplicerad. För att nå kvalificerad majoritet måste en majoritet av medlemsstaterna och i vissa fall två tredjedels majoritet bifalla samtidigt som minst 225 röster måste vara till stöd och det motsvarar nästan 74 procent av rösterna samtidigt som rösterna måste motsvara åtminstone 62 procent av EU:s befolkning. De 225 rösterna är en del av totalt 345 röster som EU-länderna har tillsammans. Varje land har röstetal i förhållande till sin storlek. Tyskland, Franrike, Italien och Storbritannien har 29 röster var medan Österrike, Bulgarien och Sverige har 10 röster var.