Facken oense om euro-politik
Det danska facket är splittrat i sin syn på EU:s euro-pakt. Dansk Metal välkomnar den medan de offentliganställdas FOA fruktar svångremspolitik och att EU i framtiden ska lägga sig i danska löner.
Den danska regeringen har sagt ja men bland de danska fackförbunden går åsikterna om euro-pakten isär.
Dansk Metals ordförande Thorkild E Jensen välkomnar det danska beslutet att gå med i pakten, som är tänkt att samordna de olika ländernas ekonomiska politik.
– Det kommer att stärka de danska möjligheterna till tillväxt, säger Thorkild E Jensen.
Danmark är visserligen inte med i EU:s valutasamarbete, men att landet nu ändå nappar på erbjudandet att vara med i euro-pakten välkomnar han. Metallfacket anser att beslutet gör den danska valutan stabilare och minskar risken för spekulationer mot den danska kronan.
Enligt Dansk Metal leder euro-pakten till att nya jobb skapas.
De offentliganställdas fackförbund FOA har dock en annan inställning.
– Det är två saker som bekymrar mig. Det ena är avsnittet som handlar om löneförhandlingar det andra är att EU lägger sig i socialpolitiken, säger Dennis Kristensen, förbundsordförande för FOA.
Danska LO har tidigare reagerat mot att euro-pakten kan hota den danska modellen. Men efter att förslaget förändrades, och den danska regeringen fick garantier om att EU inte ska lägga sig i kollektivavtalsprocessen, ändrade sig LO.
Fackbasen i FOA anser dock att hotet mot den danska modellen ännu inte är undanröjt.
– Det är riktigt att statministern fått garantier från EU om att den danska modellen inte behöver förändras – men hur kan han veta hur EU kommer att tolka formuleringarna om tio år? undrar Dennis Kristensen.
Enligt honom har debatten om EU:s ekonomiska styrning knappt startat inom den danska fackföreningsrörelsen.
– Det har ännu inte varit en stor fråga men nu har diskussionerna börjat rulla igång, säger Dennis Kristensen.
FAKTA
Euro-pakten
Den 24 till 25 mars har EU sitt vårtoppmöte som kommer att domineras av diskussioner om den ekonomiska politiken.
Bland annat ska en pakt för euron godkännas. Syftet är att göra euroområdet mer stabilt genom att samordna de enskilda ländernas ekonomiska politik. I pakten finns en uppmaning att anpassa lönesättning efter produktiviteten, se över skattepolitiken och systemen för pensioner och hälso- och sjukvård.
Även länder som inte har euron som valuta har bjudits in att ingå i pakten. Danmark har tackat ja. Sverige kommer inte att delta i euro-pakten.
Källa: EU