Antalet olyckor minskar inom köttindustrin, men det är fortfarande betydligt fler än i andra branscher. Den positiva utvecklingen hotas att de stora företagen satsar på löpande band och av hetsande ackordslöner.

– Förbättringarna beror delvis på oss. Vi har fått ut information brett. Det finns en för stor inriktning på vinst i branschen, säger Ernst Christensen, som är arbetsmiljöinspektör.

Under perioden 2006 till 2010 var arbetsolyckorna fem gånger så vanliga inom köttindustrin jämfört med alla andra branscher och arbetssjukdomarna tre gånger så vanliga. Under de två senaste åren har olyckorna minskat med en femtedel.

Förra året inspekterade Arbetsmiljöverket runt 50 företag i branschen och hälften av dem fick krav på åtgärder. De övriga företagen hade eller var på gång att införa förbättringar som ska gälla i styckningsbranschen.

Utgångspunkten för Arbetsmiljöverket är 6-timmarsregeln, som regeringen beslutade om 2008 – och som kallas Scan-beslutet. Regeln innebär att en person maximalt får stycka under sex timmar på en dag och varje arbetspass ska vara ganska kort – högst 1,5 timmar – och följas av paus eller knivfritt arbete. Under förra året skickade Arbetsmiljöverket Scan-beslutet till samtliga företag i branschen.

Praxis på de flesta andra arbetsplatser är att ensidigt och upprepande arbete högst får pågå under fyra timmar under en arbetsdag.

– Det här är en process. Det är viktigt att vi får med oss köttbranschen i förbättringsarbetet, säger Ernst Christensen.

Och han tycker att skyddsombuden på företag som sysslar med slakt, styckning och charkuteri kunde vara lite tuffare. Om fler skyddsombud använde den lagliga möjligheten att kräva åtgärder skulle arbetet med att få bort skadliga arbeten i köttindustrin gå snabbare tror Ernst Christensen.

Även om en del förbättringar uppnåtts i branschen så finns det två hot som Ernst Christensen ser. Och det är löpande bandstyckningen som stora företag återgår till. Där är arbetet bundet och den anställde har litet handlingsutrymme. Enligt Arbetsmiljöverket är det ofta bättre arbetsmiljö på små och medelstora arbetsplatser, eftersom på sådana arbetsplatser är det mycket lättare för var och en att byta och variera sina arbetsuppgifter.

På de stora arbetsplatser där arbetsmiljön gjorts bättre har det genomförts försök med arbetsutvidgning vilket innebär att de anställda lär sig flera arbetsuppgifter och varierar mellan dem.

Vid en del medelstora företag skapar ackordslönen problemen. Den blir hetsande och ger på sikt upphov till skador.

Arbetsmiljöverket har inte bestämt hur arbetet ska drivas vidare, men Ernst Christensen säger:

– Företagen lever inte upp till reglerna. Vi får fortsätta vårt arbete tills vi är nöjda med arbetsmiljön i köttindustrin.