På fyra år har antalet anställda i Stockholms kommun minskat med nästan 10 000. Mer än vart femte jobb har försvunnit.

Det går undan när den kommunala verksamheten privatiseras. Ofta slutar det med att ett antal människor blir över. Följden blir en sorts Fia med knuff som slutar med att andra anställda åker ut och startar eget för att behålla jobbet.

Det hände i Skarpnäck. Alla kommunala tjänstemän fick inte följa med när Attendo Care tog över ett antal gruppbostäder. I den vevan blev Ulrica Bonaguidi, chef för enheten för personligt stöd, övertalig.

När det stod klart startade hon ett eget assistansbolag. Den 1 februari gick samtliga brukare över dit, liksom ungefär 200 personliga assistenter.

– Jag hade inte startat eget om jag inte hade blivit övertalig. Min inställning är att det som ersätts av skattemedel ska skötas av stat och kommun, säger hon.

Ulrica Bonaguidi är 63 år och har arbetat med personlig assistans i kommunen i 20 år. Hon tycker att Kommunal och kommunaltjänstemännens fack SKTF drev hennes övertalighet ”in absurdum”. ”Ingen annan övertalig ville ha mitt jobb.”

– Varken jag eller förvaltningsledningen tyckte att jag var färdig för att sätta mig på en parkbänk och mata fåglarna, men det tyckte Kommunal och SKTF.

– Jag tycker om mitt arbete och nu får jag fortsätta att jobba med assistans som jag tycker att den ska bedrivas – ur ett brukarperspektiv.

Stockholms stad har ett omställningsavtal som träder i kraft vid privatiseringar. Enligt avtalet kan de anställda välja mellan att stanna i kommunen eller att följa med till en ny arbetsgivare.

Den valmöjligheten fanns när avtalet var nytt 2006 – åtminstone för vissa anställda – men nu har den kommunala verksamheten krympt så mycket att valmöjligheten i praktiken är borta.

563 anställda befann sig i omställning i februari. De blev över när kommunala verksamheter försvann.

Sju av dem vill bli omplacerade. Resten, 556 personer, hade valt det andra alternativet: att säga upp sig med en årslön och jobbcoachning.

Stockholms stad är en av Sveriges största arbetsgivare med ungefär dubbelt så många anställda som Ericsson i Sverige – men antalet minskar snabbt. 2006 var 47 000 anställda i Stockholm. 2010 var siffran 37 500.

Antalet anställda i omsorgen minskar snabbast. I äldreomsorgen minskade antalet anställda med knappt 1 200 till 5 300 under 2010. Numera är drygt hälften av dem som arbetar i äldreomsorgen kommunalt anställda.