Foto: Hans Runesson

Foto: Hans Runesson

Medsols från vänster: Lis Erixon personifierar fackligpolitisk samverkan: Hon är avdelningsordförande för IF Metall i Oskarshamn och sitter i kommunstyrelsen för S. Anna Gustavsson och Katrin Johansson jobbar på ett av Sveriges två Domusvaruhus. Kommunalrådet Peter Wretlund känner Håkan Juholt väl. De började i SSU samtidigt. Dennis Bäckman är fackordförande på pappersbruket ABB Figeholm. Jonas Gustavsson monterar hytter på Scania. Ett av hans intressen är tatueringar.

På midsommardagen 1886 talade den socialistiska agitatorn August Palm på Norra torget i Oskarhamn. Hans talarstol var en stenmur och han argumenterade för rimliga löner och allmän rösträtt. August Palms fru Johanna Larsson kom från Oskarshamn, och detta möte var inte hans enda i staden.

I dag är industristadens största arbetsplats Scania, som tillverkar lastbilshytter. Där arbetar Lis Erixon. Hon punktsvetsar golvet i hytterna och är ensam kvinna på den delen av fabriken.

Själv personifierar Lis Erixon begreppet fackligpolitisk samverkan. Hon är både IF Metalls avdelningsordförande och ledamot i gruppstyrelsen på sin arbetsplats – samtidigt som hon är vald till kommunfullmäktige, sitter i kommunstyrelsen och är politiskt aktiv i landstinget.

– Det är för mycket gubbvälde. Kvinnor har sämre villkor, säger hon.

För henne tillhör kvinnofrågorna de viktiga i politiken, och hon är mot utförsäljning av kommunala verksamheter som skolor och daghem. Det är fel att lägga skattepengar i privata fickor, och hon har inte märkt att folk fått det bättre för att sådan verksamhet sköts av privata.

Lis Erixon gillar Håkan Juholt – även om han är ett sådant energiknippe att hon kan bli trött av hans framfart.

– Jag har fått nog av Stureplanshögern inom Socialdemokraterna.

Hon vänder sig mot att allt fler hos Socialdemokraterna inte har någon kontakt med vanligt folks arbetsliv utan bara arbetar med politik och aldrig gjort något annat.

I en annan del av fabriken monterar Jonas Gustavsson hytter. Han sitter på en låg pall med hjul, som han snabbt flyttar medan han drar fast hyttens värmeaggregat.

Han röstade på Vänsterpartiet i det senaste valet – för att det inte skulle åka ur. Och så tycker han det är charmigt med en radikal grupp i riksdagen.

– En del lever kvar i gamla banor – som att facket skapade Socialdemokraterna. Egentligen är det partierna på vänsterkanten som facket behöver.

Han säger att vi behöver ett civiliserat samhälle med modern arbetsrätt, bra skola, vård och omsorg samt betald tandvård.

– Man borde pränta in i svenska folket att vi ska ha ett välfärdssamhälle och att vi har råd med det.

Men alla metallarbetare på Scania är inte politiskt engagerade. Andry Selander gick ut gymnasiets industriprogram förra våren och sedan ett halvår är han visstidsanställd på svetsavdelningen. Just nu punktsvetsar han ihop bakstycket till lastbilshytterna.

– Klart politik är viktigt. Den sköter samhället och så, men jag är inte intresserad och bryr mig inte om det, säger han.

I valet i höstas blev det inte av att rösta för hans del. I stället lägger han sin kraft på hårdrock. Han spelar trummor.

– Det är roligt att spela hårdrock. Skönt att lyssna på och det är drag i musiken, säger han.

Mitt i Oskarshamn ligger Domusvaruhuset – det lär bara finnas två sådana kvar i landet. För några dagar sedan besökte Håkan Juholt varuhuset. Uppståndelsen var stor. Det var första gången har var tillbaka i Oskarshamn sedan han lanserats som kandidat till partiledarposten.

Inträngd i ett litet kontor framför en dator sitter Anna Gustafsson och Katrin Johansson. De beställer frysvaror, säger att de är stressade, har hjärnsläpp och inte klarar att tänka på politik.

– Men medbestämmandelagen är viktig för oss för vi har en chef som inte riktigt fattar att han ska förhandla med oss, säger Anna Gustafsson.

Båda sitter i klubbstyrelsen på arbetsplatsen. Bland de 40 fast anställda kanske det bara är fem som har heltid, och det är en stor fråga för de anställda. Katrin Johansson skrattar och berättar att hon under sina 20 år på Domus kämpat sig upp från 20 timmars arbetsvecka till 34 timmar.

Anna säger att skattefrågor är A och O. Det gäller alla slags skatte­frågor – fastighetsskatt, den vanliga skatten och att pensionärer får betala mer skatt – det är fel tycker de.

Båda röstade på sossarna, men de tycker nog inte att facket ska vara så hårt kopplat till partiet. Katrin berättar att en släkting inte går med i facket på grund av banden till S.

Kommunalrådet Peter Wretlund känner få människor så väl som Håkan Juholt. De började i SSU samtidigt, och han vill gärna se det som att Håkan Juholt för vidare arvet efter August Palm.

På sin väg till lunchrestaurangen i hamnen stannar kommunalrådet för att prata med folk på trottoaren, på parkeringen och vid salladsbordet. Alla hälsar.

Peter Wretlund valdes i höstas till sin tredje mandatperiod. I kommunalvalet gick Socialdemokraterna framåt – till skillnad från det stora tappet i riksdagsvalet.

– Partiet var otydligt inför valet när det gäller trygghet, rätt­visefrågor och fördel­ningspolitik, säger kommunalrådet.

Han är även kritisk mot att många företrädare för Socialdemokraterna inte varit särskilt lyhörda för LO-medlemmar. Samtidigt tycker han att det fanns en feghet hos facket som inte vågade säga ”rösta socialdemokratiskt” utan nöjde sig med en maning att rösta.

– LO måste ställa krav på partiet. För att uppnå något måste facket och partiet gå hand i hand. Och jag tror att det aldrig kommer bli omodernt med trygghet och att ha en inkomst.

Några mil norr om Oskarshamn ligger pappersbruket ABB Figeholm, där Dennis Bäckman är fackordförande. Han har gjort sig känd som en upprorsmakare och en av Socialdemokraternas hårdaste kritiker. Nu säger han att det inte handlar om att starta något nytt parti utan att återerövra Socialdemokraterna. Han beundrar Håkan Juholt och säger att partiledarkandidaten gör det lockande att arbeta politiskt.

– Det är oerhört viktigt för facken att arbeta ihop med Socialdemokraterna. Och se till att det sitter fackliga på alla poster i partiet. Nu är för många statsvetare och ekonomer, säger Dennis Bäckman.

Han har samma slags kritik av riksdagen. Den är inte en spegling av folket.

Dennis Bäckman säger att det inte läng­re finns någon trygghet – vare sig sjukförsäkringen eller a-kassan ger ordentligt skydd. Och det försvagar facket.

Enligt honom var det Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin som stod i vägen för en debatt om sakfrågorna i valrörelsen. LO:s ordförande är alltför förknippad med AMF-skandalen medan Mona Sahlin har sin Toblerone och lyfter fram invandrare och hbt-frågor på bekostnad av annat.

Tord Westergren kör truck på pappersbruket, en bit från klubbexpeditionen. Han väntar på en lastbil.

– Vad blev det av folkhemmet? Tänkandet har blivit så egoistiskt. Det är en otrevlig utveckling, säger han.

Han frågar sig om den där senaste skattesänkningen behövdes: Hade det inte varit bättre att lägga pengarna på pensionärerna? Tord Westergren har svårt att förstå vad de rika ska göra med alla pengar de får genom skattesänkningar. Det han får ut, mellan 16 000 och 17 000 kronor i månaden, är ju ljusår från deras inkomster – men han klarar sig rätt bra på sin lön.

– Varför hörs inga protester från LO?! Facket måste ta sig an politiken och samarbeta med Socialdemokraterna.

Han tror att segregationen är en viktig förklaring till borgarnas framgångar och att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Problemet är att Socialdemokraterna inte tagit itu med segregationen. Politikerna borde ha tagit hand om invandrarna, ordnat arbete och krävt att de skulle lära sig svenska.

Det är lätt att se skillnader mellan parti­ledaren modell 2011 Håkan Juholt och pionjären August Palm, men kanske finns det likheter i de frågor som de ställs inför.

På August Palms tid var bristen på inflytande högst verklig – rösträtten var inte allmän. En genomgående känsla bland dem som LO-Tidningen träffade i Oskars­hamn var att de har svårt att känna igen sig i politikerna på riksplanet:

Lis Erixon pratade om Stureplans­högern inom socialdemokratin. Kommunalrådet Peter Wretlund pekade på att S-företrädare inte lyssnar på facket. Dennis Bäckman sa att partiet domineras av statsvetare och ekonomer och att riksdagen inte representerar folket.

August Palm argumenterade för rimliga löner på Norra torget midsommaren 1886. De flesta med ett arbete i dag har löner som går att leva på. Däremot är många i Oskars­hamn upprörda över att det är svårt att klara sig på a-kassan, sjukförsäkringen och pensionen. Temat för Håkans Juholts agitation på torget kanske blir rimliga ersättningar i trygghetssystemen.