Socialdemokraternas EU-politik skapar osäkerhet på LO. Facket är kritiskt till att riksdagen inte lyckats tvinga regeringen att försvara parternas fria förhandlingsrätt.

– Som jag förstår det har regeringen fritt handlingsutrymme. Jag litar inte på att den kommer att värna om den fria förhandlingsrätten på egen hand. Det går inte vara helt säker förrän den är tvungna att följa en linje som riksdagen lagt fast, säger Johan Danielsson på LO:s internationella enhet.

Det handlar om EU:s förslag till lagstiftning för bättre ekonomisk styrning, som facken befarar kan komma att innebära att EU lägger sig i och styr lönebildningen. Dessutom anser LO att andra delar i förslaget är provokativt eftersom det innebär att nyliberala tankar upphöjs till lag när det gäller EU-ländernas finanspolitik.

I dag på förmiddagen behandlade EU-nämnden i riksdagen EU-förslaget. V och MP anmälde att de har en avvikande mening. De vill ha rättsligt bindande garantier eller undantag för att EU inte ska kunna lägga sig i lönebildningen i Sverige och ställa krav på sänkta löner. De två partierna vill också binda upp den svenska regeringen till att Sverige utan inblandning från EU ska kunna driva sin egen finanspolitik.

Från Socialdemokraterna kom inte en lika tydlig deklaration.

– Vi har meddelat regeringen att vi vill att den ska försäkra sig om att vi vill ha rättsligt bindande försäkringar för att lönebildningen i Sverige ska vara självständig, säger Bo Bernhardsson, som är socialdemokratisk ledamot i EU-nämnden.

Han säger att LO har fått ett tydligt besked och han säger att socialdemokratiska sättet kommer visa sig vara effektiv när det gäller att värna om det svenska systemet.
När det gäller V:s och MP:s avvikande mening säger han att det finns olika sätt att gå till väga, men att det inte ens är säker på att det är möjligt att göra undantag som de två partierna föreslår.

EU-nämndens folkpartistiska ordförande Carl B Hamilton säger:

– Sverige kommer att bejaka EU-förslagen om bättre ekonomisk styrning. Det kommer leda till ordning och reda i ekonomin. Och det blir lättare att hålla uppe sysselsättningen och undvika bankkriser.

Han säger att det inte är något nytt att diskutera lönebildningen och ha uppfattningar om den, men EU:s förslag kommer inte att leda till krav på sänkta lönenivåer.

– Förslagen kommer inte att påverka lönebildningen i Sverige. Det är bara mot slarvpellar i andra länder som åtgärder kommer vidtas, säger Carl B Hamilton.

Och han tillägger att han har samma uppfattning som Socialdemokraterna. Sverige har en fungerande lönebildning och han tänker inte gå med på att den påverkas utifrån.

Med adress till kritikerna säger han att det är ett problem att en del inte läst förslagen ordentligt och att de ändå kritiserar dem.

LO:s Johan Danielsson håller med Bo Bernhardsson om att målet är att lönebildningen ska vara självständig. Problemet är dock att regeringen inte är bundet till en bestämd uppfattning.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna med Socialdemokraterna. Målet är att binda upp regeringen till ett förhandlingsmandat på EU-nämndens möte på onsdag, säger Johan Danielsson.

Tanken är att EU:s regeringschefer ska ta ställning till lagförslagen om bättre ekonomisk styrning i slutet på nästa vecka.