LO-folket som väljer nya S-ledaren
13 av Västernorrlands 16 ombud samlade inför extrakongressen. I det här gänget finns fem LO-medlemmar och fyra ungdomar mellan 17 och 20 år. Lisa Lööf, 19, SSU-ordförande i Sundsvall och arbetssökande (nummer två från vänster) är näst yngst i gänget. De samlades förra torsdagen samtidigt som Håkan Juholt höll sin presskonferens. – Det blev spontana applåder. Hela delegationen kände att det var en bra lösning, berättar hon.
Valfiasko, kriskommission och offentliga strider. Om en vecka vänder Socialdemokraterna blicken framåt och väljer ny partiledare. Närmare hälften av dem som röstar kommer från LO.
155 av 350 ombud på den socialdemokratiska extrakongressen är LO-medlemmar. Det motsvarar 44 procent.
På ordinarie partikongresser brukar LO-medlemmarna vara fler. På senare år har andelen LO-folk legat runt 60 procent.
– Ska man dra någon slutsats är det att facken lokalt engagerar sig mindre i en extrakongress. De har inga motioner, inga egna frågor, att bevaka, säger Peter Kennerfalk, fackligpolitisk ombudsman hos Socialdemokraterna.
Annars vågar han ”nästan vetenskapligt slå fast” att allt fler i facket engagerar sig i politiken.
– De har insett att den enda sättet att påverka samhällsutvecklingen är ett organisatoriskt samarbete med socialdemokratin.
Ända sedan valet har debatten handlat om partiets kris. Peter Kennerfalk tycker att problemet är större än så. Det är hela rörelsens kris – LO och LO-förbunden inräknat.
– Partiets kris bygger på att fackföreningsrörelsen inte har levererat krav på samhällsförändringar under de senaste 20 åren, anser han och tillägger att förändringarna i samhället under 60 år fram till mitten av 80-talet berodde på fackliga krav.
– Den generella välfärden, a-kassan, sjukförsäkringen, barnomsorgen – allt var fackliga krav. Om partiet ska vara radikalt och samhällsförändrande måste facket engagera sig – annars blir partiet samhällsbevarande och räddhågset, anser han.
Partidistriktet i Skaraborg har störst andel LO-folk. Tio av elva ombud är LO-medlemmar. Fyra är kommunal- eller regionpolitiker på hel- eller halvtid – men majoriteten är aktiva i sina yrken.
Kommunpolitikerna är den största gruppen på extrakongressen. LO-Tidningen räknade igenom 17 distrikt med 194 ombud och hittade 43 kommunalråd och 16 oppositionsråd. Till detta kommer en ännu större grupp som har kommunala uppdrag vid sidan om.
Däremot innehåller gruppen bara tre riksdagsmän och tre heltidspolitiker i landstinget.
Sex av de 194 ombuden arbetar som undersköterskor. Det är därmed det största LO-yrket.
Många åker på sin första kongress. Drygt hälften av ombuden från Norra Älvsborg och Skaraborg är med för första gången – liksom hälften av ombuden från Dalarna, Blekinge, Bohuslän, Halland, Västmanland och Örebro län.
Yngst av ombuden är Niklas Säwén, 17, från Sundsvall.
Stockholms stad skickar den äldsta delegationen med veteranerna Anna-Greta Leijon, Sven Britton och Maj-Britt Theorin i spetsen.