Det går bra för svensk industri. Produktionen är åter stor, men jobben har inte återvänt. Det har gett rekordstora ökningar av produktiviteten.

– Produktiviteten är nu tillbaka på den nivå som gällde före krisen, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

Förra året ökade produktionen i tillverkningsindustrin med drygt 15 procent, men ökningen i enskilda branscher har varit betydligt större. Gruvbranschen ökade med 38 procent förra året, och under första kvartalet i år har tillverkningen av motorfordon mer än fördubblats i jämförelse med förra årets sista kvartal, enligt statistik från Facken inom industrin.

– Även om ökningarna varit stora är industriproduktionen inte uppe på nivåerna som gällde före krisen ännu, men den är på god väg, och kommer att nå dit under det kommande året, säger Göran Nilsson.

Att tillverkningsindustrin har fått mer att göra har dock inte lett till att fler industriarbetare fått jobb. I stort sett samma antal anställda tillverkar i stället mer. Under krisen hade många företag kapacitet över. De tillverkade mycket mindre än de skulle kunna och då minskade produktiviteten, som anger produktionen per arbetad timme.

Förra året fick de anställda betydligt mer att göra och då ökade produktiviteten med hela 13 procent, vilket är ungefär dubbelt så mycket som genomsnittet före krisen.

– Vi har varit bortskämda med produktivitetsökningar på 5 till 6 procent i Sverige, men vi hade en negativutveckling under krisen och nu har vi haft ett rekordår, säger Göran Nilsson.

Att produktiviteten ökat är bra för den svenska industrins konkurrenskraft, men det hänger också tydligt samman med att de mellan 60 000 och 70 000 jobb som försvann under krisen inte har kommit tillbaka.

– Vi har inte sett någon rejäl uppgång i sysselsättningen än. Fallet har dämpats och det har kommit signaler om att anställningarna ökat något, men vi är långt ifrån hur det var före krisen.