Wisconsinstrid kan ge Demokraterna ny kraft
I helgen demonstrerade närmare hundratusen människor i Madison, Wisconsin.
Republikanerna i Wisconsin drev igenom inskränkningarna av förhandlingsrätten. Men striden om de offentliganställdas fackliga rättigheter fortsätter.
I helgen demonstrerade närmare hundratusen människor i Madison, Wisconsin. Dagen innan hade guvernören Scott Walker undertecknat den omstridda lag som innebar att 170 000 offentliganställda förlorar nästan hela sin förhandlingsrätt. Och redan nu är liknande förslag på väg att gå igenom i flera andra delstater.
– Händelserna i Wisconsin kommer att uppmuntra andra guvernörer att följa efter. Att kritisera facken i den offentliga sektorn har kommit att bli vardagsmat på den republikanska sidan, säger historikern Nelson Lichtenstein vid University of California.
Men han tror också att massprotesterna som lagändringen orsakat kan ha politiska fördelar för motståndarna.
– För demokraterna har den här striden ingjutit ny kraft bland kärnväljarna. Något som kan komma att hjälpa dem i viktiga delstater som Ohio, säger Nelson Lichtenstein.
Hittills har Wisconsin varit centrum för den pågående striden om offentliganställdas fackliga rättigheter. Guvernörens sparpaket som innehöll drastiska inskränkningar av förhandlingsrätten fick demokraterna i senaten att lämna delstaten i protest. Deras frånvaro innebar att församlingen inte var beslutsför i budgetfrågor.
Men närmare en månads dödläge bröts i förra veckan, när republikanerna hastigt klubbade igenom de fackliga frågorna för sig. Beslutet innebär att offentliganställda framöver bara kan förhandla om lönen, och löneökningar utöver inflationen måste godkännas i folkomröstning. Den nya lagen kräver också att de anställda årligen ska rösta om de vill representeras av facket eller inte, och medlemsavgiften kommer inte längre dras direkt på lönen.
– Det kan innebära att facken kan komma att tappa många medlemmar och försvagas ekonomiskt. Lagändringen i Wisconsin går betydligt längre än liknande bestämmelser i andra delstater, säger Gary Chaison, professor vid Clark University.
– Lagen är ett direkt angrepp på fackföreningsrörelsen, och utgör en del av en nationell plan för att försvaga oss. Vi kommer att fortsätta kämpa och mobilisera, säger Stephanie Bloomingdale, sekreterare vid AFL-CIO i Wisconsin.
En domstolsansökan har lämnats in för att stoppa lagändringen, där det hävdas att lagen antogs på ett olagligt sätt. Dessutom har facken satt igång namninsamlingar för att få till nyval av en rad republikaner som röstade för förslaget. För att lyckas med det krävs underskrifter från en fjärdedel av väljarna, något bedömare beskriver som en svåröverkomlig spärr.
– Det finns ett överväldigande stöd för löntagarnas rättigheter. Det kommer inte att bli svårt att få tillräckligt många underskrifter, säger Stephanie Bloomingdale.