Japanska facket förlamat
Det japanska facket är helt paralyserat efter jordbävningen.
– Telefonlinjerna har inte fungerat och vi har ännu inte kunnat överblicka hur vi har drabbats, säger Mamiko Katsumata på det japanska facket Rengo.
Först trodde Mamiko Katsumata att det inte var så allvarligt då Rengos huvudkontor i Tokyo började skaka.
– Men sedan blev skakningarna allvarligare. Det är svårt att beskriva men det kändes som marken slog oss. Lådor föll från bokhyllorna och allting skakade. Vi satte på oss våra vita hjälmar som vi har på kontoret men visste inte vad vi skulle göra. Vi gick bara omkring, säger Mamiko Katsumata till LO-Tidningen.
Hennes arbetsplats ligger på sjunde våningen i ett åttavåningshus.
Hon berättar att facket än så länge inte har någon överblick över hur organisationen har drabbats.
– Vi är ännu helt paralyserade, säger Mamiko Katsumata.
Kommunikationerna efter jordbävningen har varit bristfälliga.
– Men om en timme håller Rengo sitt första styrelsemöte och då ska vi försöka få en överblick om hur jordbävningen har påverkat oss och vad vi ska göra efter katastrofen, säger hon.
Elektrikernas och telekomarbetarnas fackförbund har redan börjat sammanställa hur många medlemmar som omkommit i katastrofen och även inlett samtal med sina företagsledningar.
– De har fört samtal om hur återuppbyggnadsarbetet ska ske, säger Mamiko Katsumata.
Fakta
Rengo
Japanska Rengo, motsvarande LO, är den största fackliga centralorganisationen i landet och har 54 medlemsförbund som tillsammans organiserar 6,8 miljoner medlemmar.
På den japanska arbetsmarknaden finns cirka 53 miljoner anställda. Av dessa är cirka 10 miljoner fackligt organiserade, vilket ger en organisationsgrad på knappt 23 procent.
Idémässigt är Rengo en tämligen konservativ organisation och de lokala fackliga företrädarna kritiseras stundtals för att ha alltför nära band med arbetsgivarna.
Ett annat kännetecken är att de fackliga ombudsmännen är anställda av företagen och inte av de fackliga organisationerna. När en medlem börjar arbeta som ombudsman för fackföreningen lämnar han eller hon endast tillfälligt företagets verksamhet.
Källor: Rengo, LO-TCO:s Biståndsnämnd.