Foto: Adam Ihse

Fler förtroendevalda med invandrarbakgrund och en facklig språkbank är två sätt att nå fler utlandsfödda. Men det viktigaste är vanligt fackligt fotarbete, enligt Rahim Maatoug i nätverket Fackligt aktiva för integration i Göteborg.

– Vi måste ut på de små arbets­platserna där många med utländsk bakgrund jobbar och förklara varför facket och kollektivavtalet är viktigt.

För att prata med personer som är nya i Sverige behöver facket ofta bättre språkkunskaper. Nätverket i Göteborg, som är ett samarbete mellan olika fackförbund, har därför byggt upp en gemensam språkbank med frivilliga medlemmar och förtroendevalda – som tillsammans talar uppemot 20 olika språk.

I banken kan förbunden söka efter personer med rätt språkkompetens för att ge service och information även till dem som inte talar svenska.

– Det har varit väldigt lyckat, och många medlemmar ville vara med och hjälpa till, så vi såg till att de fick utbildning, säger Rahim Maatoug.

Fackligt aktiva för integration har också planerat utbildningar både för medlemmar med utländsk härkomst och för klubbar och styrelser som vill jobba med integrationsfrågor. Men frågan är om de blir av. Sedan ett halvår tillbaka går nätverket på sparlåga.

– Vi kände inte att vi fick det stöd som vi behövde från LO och andra. Det här är viktiga frågor, men allt hängde på några få personer som jobbade helt ideellt, säger Rahim Maatoug.

Att det dessutom blivit tuffare att jobba fackligt och att få gå från jobbet för att delta i möten har också bidragit till att verksamheten ebbat ut. Och så ser det ut på fler håll.

Det centrala nätverket Fackligt aktiva invandare (Fai) lades ner för några månader sedan. Nu återstår ett antal lokalavdelningar och många har, liksom nätverket i Göteborg, svårt att hålla igång verksamheten.

Rahim Maatoug tror ändå på framtiden. Han tycker att LO och förbunden försöker satsa på att nå personer med utländsk härkomst, men att de inte alltid vet hur de ska göra. Det är därför nätverk som Fai behövs, och kanske extra mycket nu efter medlemsraset.

– Vi jobbar egentligen inte med integrationsfrågor utan med fackliga frågor. Det som är viktigt för utlandsfödda är det för andra också. Om vi kan jobba tillsammans, komma ut på arbetsplatser och möta människor tror jag att vi kan få tillbaka dem som gått ur och få fler nya medlemmar – oavsett om de är ungdomar, invandrare eller svenskfödda, säger han.