Förundersökning om asbestarbete läggs ned
Det blir ingen förundersökning om elektrikerna som utsattes för asbest när de renoverade Karolinska sjukhuset i Huddinge. Åklagaren lägger ner förundersökningen, men facket är kritiskt.
– Jag är klart besviken. Vi tycker att vi visat att brott har begåtts, säger Göran Söderlund, ombudsman på förbundskontoret.
Elektrikerförbundet polisanmälde i höstas att ett 50-tal elektriker utsatts för asbest när de renoverat Karolinska sjukhuset i Huddinge. Men nu läggs polisutredningen ner. Åklagaren anser att det inte kan styrkas att något brott som kan leda till åtal har begåtts.
Förbundet är kritiskt till beslutet. Göran Söderlund som är ombudsman på förbundskontoret tycker att de underlag facket lämnat till polisen tydligt visar att elektrikerna utsatts för hälsorisker när de vid fler tillfällen utsatts för asbest i samband med renoveringen av sjukhuset.
– Åklagaren påstår att det är svårbevisat att det blir skador av den exponering de utsatts för, men vi kommer att ta in expertutlåtanden som visar att så inte är fallet, säger han.
Elektrikerförbundet kommer att gå till Riksåklagaren och begära överprövning av åklagarens beslut.
– Vi ser mycket allvarligt på det här och vi kommer inte att ge oss i första taget. Vi kan vara envisa som få, och det kommer vi att vara i det här fallet, säger Göran Söderlund.
Han tycker att fallet är viktigt, och säger att om åtalet läggs ned kan det ses som fritt fram för arbetsgivare och fastighetsägare att utsätta arbetare för asbest i mindre mängd.
– Men var går gränsen? Ska det var tre fibrer första gången och sen kommer tre till vid nästa jobb? Vi vet att mycket små mängder kan vara skadligt, och det måste tas på allvar.
Det var i november förra året som det avslöjades att elektrikerna på sjukhuset i Huddinge utsatts för asbest vid flera tillfällen. Facket polisanmälde både arbetsgivaren Bravida, och det landstingsägda fastighetsbolaget Locum för arbetsmiljöbrott och för att de utsatt elektrikerna för fara och eventuellt också kroppsskada. Enligt facket kände både Bravida och Locum känt till asbestproblemen utan att informera de anställda, deras riskinventeringar inför renoveringen var bristfälliga.